Organizaţia Naţiunilor Unite a tras un semnal de alarmă: seceta este o criză globală ascunsă, care riscă să devină următoarea pandemie, dacă ţările nu iau măsuri urgente. Într-un raport publicat săptămâna trecută se arată că 1,5 miliarde de oameni au fost direct afectaţi de secetă în acest secol, iar pagubele se ridică la 124 miliarde de dolari.

„Seceta riscă să devină următoarea pandemie şi nu are un vaccin. O mare parte din omenire va trăi cu stresul apei, în următorii ani. Cererea va depăşi cu mult oferta, iar seceta va duce la degradarea solului şi reducerea culturilor agricole”, a declarat Mami Mizutori, secretar general ONU responsabil cu reducerea riscului de dezastru.

Ţările bogate nu sunt „imune” la secetă, a subliniat ea, arătând că America, Australia şi sudul Europei au avut episoade lungi fără ploi. Mai mult, Dunărea a fost dată ca exemplu de râu afectat, cu consecinţe în transporturi, turism, industrie şi producţie energetică. Mizutori a făcut un apel ca guvernele să ia măsuri privind extragerea apei, depozitarea şi folosirea ei.