Detaliile unei poveşti de groază au ieşit la iveală, miercuri. 40 de tineri erau ţinuţi legaţi în lanţuri la o fermă departe de ochii lumi din judeţul Argeş şi obligaţi să devină sclavi. Unii au fost răpiţi de pe stradă, iar ulterior legaţi şi bătuţi cu biciul.

Informaţia a fost făcută publică de DIICOT, care a descins, miercuri, în percheziţii pentru a strânge dovezi in cadrul unei actiuni vizand destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in savarsirea infractiunilor de trafic de persoane si trafic de minori.

 "In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2008 si pana in prezent s-au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat un numar de aproximativ 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate", arata un comunicat al DIICOT.

Detaliile afacerii sunt şocante. In unele cazuri victimele era rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate de catre membrii grupurilor infractionale la domiciliile lor. Aici, tinerii erau fortati sa devina sclavi, respectiv sa desfasoare diverse activitati, atat in gospodariile suspecţilor cat si in proximitatea localitatii: sa mature in curte, sa spele rufe, sa ingrijeasca animale domestice, sa taie ilegal arbori din padurile din apropierea localitatii si sa transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor inapoi in gospodarii unde lemnele erau incarcate in autoutilitarele suspectilor care se deplasau cu acestea in zona de sud a Romaniei (in principal in jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitatile de lemne sustrase.

Victimele erau amenintate repetat si in mod regulat, fiind batute adesea cu palmele, cu pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoanele vatamate fiind aduse in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care acestea erau supravegheate permanent de catre membrii grupurilor.

"De cele mai multe ori victimele nu primeau mancare iar cand primeau li se ofereau resturi de mancare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate pe timpul noptii pentru ca acestea sa nu poata fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si caldă; erau legate de maini si picioare si puse sa manace de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos, etc). Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual", mai arată DIICOT.

În urma percheziţiilor de miercuri, procurorii au găsit şi ridicat 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracţională. "De asemenea, au fost depistate 5 persoane vătămate legate în lanţuri, respectiv  3 adulţi şi 2 minori cu vârste cuprinse între 10-12 ani", mai arată DIICOT.

40 de persoane sunt urmărite penal în această cauză. Actiunea de miercuri a fost organizata cu sprijinul BCCO Pitesti, BCCO Craiova Inspectoratul Judetean de Jandarmi Arges si Gruparea mobila de jandarmi Craiova Fratii Buzesti, iar suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale siDepartamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.