După ce au amânat, de două ori pronunţarea în dosarul său, vreme de trei săptămâni, magistraţii de la Curtea de Apel Oradea s-au pronunţat în sfârşit, joi, în cazul fostului şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Sebastian Secoşan, cel prins în flagrant când lua mită de la un comerciant de etnobotanice.

Timpul a curs în favoarea lui Secoşan, căci, dacă Tribunalul îl condamnase la 5 ani cu executare, judecătorii celei mai înalte instanţe din Bihor au considerat că Secoşan merită doar 2 ani, şi aceia cu suspendarea executării pedepsei, cu un termen de încercare de 4 ani. În emiterea sentiţei mult mai blânde, completul format din judecătorii Traian Munteanu şi Laura Soane a apreciat că nu se mai impune executarea unei mai veche pedepse date cu suspendare lui Secoşan, pentru un accident de circulaţie, şi că PSD-istul ar fi luat şpăgi ocazional, nu în mod regulat, cum acuzau procurorii.

"S-a schimbat încadrarea juridică, de la luare de mită în formă continuată, în luare de mită în formă simplă, şi s-a dispus condamnarea la o pedeapsă de 2 ani, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Totodată s-a înlăturat dispoziţia executării pedepsei de 2 ani de închisoare cu executare cu aplicarea art. 81 Cod Penal, aplicată printr-o sentinţă anterioară, alături de pedeapsa aplicată în prezenta cauză", a declarat vineri BIHOREANULUI grefiera Cornelia Precup, expert în relaţii publice la Biroul de Presă al Curţii de Apel Oradea.

Deocamdată sentinţa nu a fost motivată de judecători. Oricum, ea nu este definitivă, putând fi atacată, cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sebastian Secoşan a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Bihor, pentru luare de mită în formă continuată, în luna martie a acestui an, după ce a fost prins de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că percepea taxe de protecţie de la patronii magazinului de etnobotanice "Euphoria".

Potrivit sentinţei dată de Tribunal, pedeapsa era cumulul aritmetic al pedepsei de 3 ani de închisoare cu executare dispuse în actualul dosar, pentru acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi al unei pedepse de 2 ani de închisoare la care fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor fusese condamnat în 2010, în urma unui accident mortal provocat în Cluj, şi care iniţial fusese suspendată condiţionat.

Secoşan a fost trimis în judecată pe 23 februarie 2011 de procurorii DNA Oradea, acuzat că, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, în calitate de comisar şef la CJPC Bihor, el a pretins şi a primit în cinci rânduri mită de la Ciprian Iova, profesor de sport şi patron al magazinului de etnobotanice "Euphoria", în total suma încasată de funcţionar ridicându-se la 1.400 de euro.

"Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a-l proteja şi favoriza pe denunţător cu ocazia acţiunilor de control pe linia comercializării produselor "etnobotanice" efectuate de către comisarii din subordine. Astfel, aceştia au aplicat sancţiuni contravenţionale minime şi nu au luat alte măsuri prevăzute de lege, cum ar fi închiderea temporară a magazinului sau confiscarea produselor", se arată în rechizitoriul DNA.

Sebastian Secoşan a fost denunţat de comerciantul de etnobotanice Ciprian Iova pe 8 februarie anul trecut, iar o zi mai târziu a fost prins în flagrant delict, imediat după ce a primit de la denunţător 300 de euro. Reţinut în urma acţiunii de flagrant, Sebastian Secoşan a fost arestat pe 10 februarie pentru o perioadă de 20 de zile, iar ulterior a fost eliberat.

Ca o ironie a sorţii, în prezent Ciprian Iova şi fratele său, Ovidu, sunt arestaţi preventiv, pe marginea unei ample anchete a DIICOT care susţine că cei doi au continuat comercializarea ilicită a produselor etnobotanice şi după ce magazinul lor a fost închis, alimentând cu droguri sute de tineri.