Duminică, 4 iunie, s-au împlinit 103 ani de la semnarea, în Palatul Marele Trianon de la Versailles, a tratatului de pace prin care Ungaria a pierdut o serie de teritorii, inclusiv Transilvania.

În ziua aniversării acestui tratat, notează Hotnews.ro, un înalt oficial ungar din cabinetul premierului ungar Viktor Orbán a făcut o serie de declarații cu un puternic accent naționalist și cu tentă revizionistă, cum ar fi: „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri” și „am decis să începem reunificarea națiunii”.

„Conștiința națională și speranța au dat putere maghiarilor blocați în afara granițelor după Trianon. Speranța că va exista un viitor maghiar în Bazinul Carpati”, a declarat Szilágyi Péter, secretarul de stat adjunct pentru politică națională din cadrul cancelariei premierului Orban, citat de agenția de știri maghiară pe portalul hirado.hu.

În cadrul ceremoniei de predare-primire a Podului Unității din județul Veszprém, Szilágyi Péter a subliniat că după „dictatul de pace de la Trianon", maghiarii au fost animați de speranța că „limba noastră maternă, tradițiile și cultura noastră nu vor face parte doar din memorie, ci vor deveni o realitate a vieții de zi cu zi".

„Din 2010, guvernul maghiar a lucrat pentru a îndeplini această speranță. În acest spirit, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a Ungariei din punct de vedere juridic. Obiectivul guvernului este de a le permite maghiarilor care trăiesc în străinătate să prospere în țara lor natală și de a consolida identitatea maghiară a comunităților lor", a afirmat Szilágyi. 

Péter Szilágyi a declarat că „nu vom permite ca frontierele să ne despartă de semenii noștri". El a continuat cu o declarație despre „reunificarea națiunii”. „Am decis să începem reunificarea națiunii, iar maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii", a afirmat secretarul de stat din Ungaria, conform Hotnews.ro. 

Înaltul oficial maghiar a mai spus că datorită sprijinului rețelei de instituții de învățământ maghiare din străinătate 300.000 de copii pe an vor putea beneficia de educație de calitate în limba maternă în Bazinul Carpatic și în întreaga lume. 

El a spus, de asemenea, că guvernul oferă, de asemenea, sprijin pentru elevii care frecventează școlile publice din Ungaria, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare a responsabilității noastre față de maghiarii care trăiesc dincolo de granițele noastre. Maghiarii au trecut testul timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată", a mai declarat Péter Szilágyi.

Pe 4 iunie se împlinesc 103 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, și anume unirea cu ţara mamă, România.

În mentalul colectiv maghiar, acest eveniment are semnificația unei adevărate tragedii naționale. Odată cu Tratatul de la Trianon, Ungaria a pierdut nu doar o parte din Banat, regiunea Crișana, Transilvania și o parte a Maramureșului, ci și teritorii din vest în favoarea Austriei. De asemenea, Croația ieșea din uniunea cu Regatul maghiar care data din Evul Mediu și intra în componența Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, în care mai intrau teritorii cedate de Ungaria Serbiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!