Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, susţine că o carantină de două săptămâni la nivel naţional "ar face minuni" în România.

Declaraţiile au fost făcute într-o intervenţie la DigiFm, în care Moldovan a explicat că "Perioada de incubaţie a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa".

"Două săptămâni de carantină ar face minuni", a susţinut Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, noile restricţii valabile în weekend în zonele cu o rată de infectare de peste 4 (situaţie în care magazinele se închid la ora 18 şi populaţia nu mai are voie să iasă din casă decât după ora 20, din motive bine întemeiate) s-au dovedit eficiente şi au contribuit la o scădere a numărului de cazuri de Covid-19.

"Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conştienţi să evităm acele aglomeraţii care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi şi în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai uşor manageriate. Am spus şi repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să ştim ce este bine de făcut şi ce nu", a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul SănătăţiiMoldovan (foto) a fost întrebată şi dacă regretă că nu a reuşit să îşi convingă colegii în privinţa instituirii unei perioade de carantină naţională.

Ea a răspuns că înţelege cât de grea este această decizie, în special pentru cetăţeni, cărora le este frică de limitările impuse de o astfel de măsură.

"Este o decizie dificilă şi care ar fi cu siguranţă greu acceptată, în primul rând de către populaţie, pentru că ne e teamă de constrângeri şi de limitări şi înţeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcţioneze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca nişte lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou şi necunoscut cum era acum un an", a spus ea. 

De precizat că, în acest moment, autorităţile din România nu iau în discuţie o măsură a carantinării naţionale.

De altfel, chestionat în legătură cu declarația secretarului de stat, premierul Florin Cîţi a declarat, miercuri, că autorităţile nu iau în calcul aşa ceva. "Nu luăm în calcul o carantinare. Mergem, aşa cum vedeţi, în direcţia relaxării. Dar cu această condiţie, să ne vaccinăm cu toţii. 1 iunie (cu referire la declaraţii anterioare în care spunea că de la 1 iunie se poate discuta despre "revenirea la normalitate" - n.r.), se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem şanse.

Pe de altă parte, secretarul de stat a mai vorbit şi de spre vaccinul Astra Zeneca, în legătură cu care Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea prezenta în cursul zilei de miercuri rezultatul analizei. Experţii studiază 44 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale, iar în România, peste 300 de mii de oameni au anulat programarea la vaccin. Moldovan a spus că, deocamdată, nu trebuie să ne panicăm.

"Sunt nişte semne de întrebare vizavi de aceste cazuri de tromboză care apar. Însă, pe de altă parte, numărul acestora este comparabil cu cel al cazurilor care apar la populaţia nevaccinată. Categoric este un semnal de alarmă, categoric trebuie să fim precauţi, dar fără să trecem în panta decredibilizării acestui vaccin. Întotdeauna se pun în balanţă risc contra beneficiu. Riscul este, deocamdată, cel al unei pandemii care e în plină desfăşurare. Aş spune că trebuie o precauţie către pacienţii care au un risc de a dezvolta tromboze şi care au un risc mai mare de a dezvolta tromboze prin boala pe care o au", a mai spus Moldovan într-un interviu mai amplu, în emisiunea Matinalii, de la DigiFm.