Documentele date publicităţii de site-ul wikileaks conţin acuzaţii de corupţie la adresa liderilor străini, precum şi critici ale ambasadelor SUA privind guvernele ţărilor gazdă.

Un document face referire la premierul rus Vladimir Putin ca fiind „masculul alfa", în vreme ce preşedintele Dmitri Medvedev este catalogat de ambasada SUA la Moscova drept „Robin", partenerul lui Batman, scrie evz.ro, citând Der Spiegel

Despre calcelarul Angela Merkel, botezată „teflon", documentele circulate de diplomaţia americană vorbesc ca despre un politician care „evită riscurile" şi care este „rar creativă". Documentele includ aprecieri negative ale americanilor la adresa ministrului german de externe, Guido Westerwelle.

Sarkozy nu scapă de aprecierile diplomaţilor americani. El este văzut ca un „împărat gol". Ambasada SUA la Paris observă totodată „stilul autoritar" al preşedintelui francez, care respinge opinia consilierilor şi pe cea a premierului.

Premierul italian Silvio Berlusconi este caracterizat fără milă, de către un diplomat american de la Roma: „vanitos şi ineficient ca lider european modern". Un alt raport al ambasadei îl prezintă ca pe un politician „slab din punct de vedere politic şi fizic", care nu se odihneşte suficient din cauza petrecerilor nocturne.

Hamid Karzai, preşedintele afgan, este catalogat direct drept „paranoic", în vreme ce Robert Mugabe, preşedintele Zimbabwe primeşte apelativul de „bătrân nebun".

Cotidianele El Pais, Le Monde, Der Spiegel, The Guardian şi New York Times au început să publice duminică seară numeroase depeşe diplomatice americane, din totaul de 250.000 puse la dispoziţie de site-ul WikiLeaks.

The Guardian afirmă că "dezvăluirea telegramelor americane determină o criză diplomatică globală", adăugând că documentele clasificate arată subiecte sensibile, precum faptul că regele saudit a exercitat presiuni pentru o acţiune militară americană în Iran, iar Washingtonul a folosit diplomaţi pentru spionaj la ONU.

WikiLeaks a obţinut aproape trei milioane de documente provenite de la ambasadele americane din întreaga lume şi intenţionează să le publice. Pentru a amortiza şocul publicării, diplomaţia americană şi-a intensificat contactele cu ţările partenere. Duminică, site-ul WikiLeaks.org nu mai putea fi accesat pe Internet, iar mesajul postat pe Twitter afirmă că acesta face obiectul unui atac informatic de tip "denial of service".