În primăvară, când majoritatea orădenilor de la bloc au refuzat să încheie noile contracte de salubritate cu RER Vest, care presupun tarifarea pe volum a deşeurilor, determinând Primăria să-şi amâne propria reformă, au fost 11 asociaţii din oraş care au ales, totuşi, noua rânduială. Şi nu regretă deloc!

Orădenii care locuiesc în aceste blocuri au ajuns să plătească mai puţin chiar decât tariful plafonat de municipalitate. Cum? Simplu: aruncă deşeurile corect!

Inspirat din Vest

Conform regulamentului de salubritate impus de Primărie, din 1 aprilie 2021 toţi orădenii ar fi trebuit să plătească pentru serviciul de salubritate în funcţie de volumul deşeurilor aruncate şi frecvenţa cu care acestea sunt colectate de RER Vest, nu pauşal, cum era anterior, la un cost lunar de 11,6 lei/persoană.

Principiul "plăteşti cât arunci" nu este vreo găselniţă locală, ci o obligaţie inspirată din Europa Occidentală, cu scopul stimulării reciclării. Pentru implementarea lui, Consiliul Local Oradea a decis că RER Vest va aplica tarife diferite pentru fiecare tip de deşeu - reciclabil, biodegradabil şi rezidual - şi va calcula costul lunar al unui client cu ajutorul microcipurilor RFID montate pe fiecare pubelă şi container din oraş. De fiecare dată când un recipient este golit într-o autogunoieră, sistemul "citeşte" tipul deşeurilor şi volumul lor, date care, însumate, conduc la costul lunar datorat de respectiva gospodărie.

Introducerea noului sistem la blocurile din Oradea s-a dovedit însă imposibilă, pentru că aproape toate cele peste 800 de asociaţii de proprietari au refuzat să încheie noile contracte cu RER, de teama unor facturi uriaşe. În faţa acestei reacţii neaşteptate, primarul Florin Birta a cedat şi a acceptat plafonarea costului lunar de salubritate pentru orădenii de la blocuri la 17,87 lei pe locatar.

Mai puţine tomberoane

11 asociaţii din Oradea au preferat, totuşi, sistemul nou. Iar BIHOREANUL a  constatat că, după opt luni, nu regretă: plătesc mai puţin decât costul plafonat!

Asociaţia nr. 220, de pe strada Grigore Erofte, are 19 scări, 350 de apartamente şi două ţarcuri de gunoi. "De la bun început, am reconfigurat containerele cu cei de la RER. După plastic vin zilnic, aşa că am lăsat câte un container, în loc de două. Ulterior, am renunţat şi la unul dintre cele două containere negre, căci s-au dovedit prea multe, la 4 colectări pe săptămână", spune preşedintele Florian Ghergheleş.

Când au văzut că au dispărut tomberoanele, unii vecini s-au revoltat. "Făceau reclamaţii la RER că ei n-au unde arunca gunoaiele. M-am dus cu ei la containere şi le-am arătat flacoane nestrivite, cutii de carton întregi. Dacă le aruncăm cum trebuie, încap", zice bărbatul.

După ce locatarii s-au lămurit cu noile cerinţe, efectul s-a văzut. "Plătim cam 14-15 lei pe persoană, pe lună. În primele luni am avut 17 lei, dar a scăzut", spune Ghergheleş.

4 lei pe persoană!

La Asociaţia Nottara C6, din Nufărul, locatarii plătesc chiar mai puţin! "Am început cu 15-16 lei pe persoană, cost care a scăzut lună de lună, pe măsură ce am gestionat mai bine deşeurile. Acum plătim 11 lei, maxim 12", spune preşedinta Marcela Cuc.

Preţul ar putea chiar să scadă, dacă muncitorii RER n-ar trebui să adune şi gunoaiele lăsate de alţii în jurul ţarcului. "Am discutat în asociaţie şi ne vom monta o cameră de filmat, nu mai aşteptăm după Primărie, să vedem dacă locatarii noştri lasă gunoaiele sau, de fapt, alte persoane", zice preşedinta.

Dorina Ruja, administratoare la mai multe asociaţii din oraş, afirmă răspicat că noul sistem este mult mai economicos. "La toate asociaţiile mele, facturile s-au redus", spune ea. Oferă şi un exemplu: o asociaţie cu 16 apartamente şi 32 de locatari a plătit, în prima lună cu noul sistem, 573 lei pentru salubritate. Acum, costul a ajuns la cel mult 200 lei. "Dar am avut şi 135 lei factura", spune femeia. Asta înseamnă că un locatar a plătit în acea lună puţin peste 4 lei!

"Acest sistem este mult mai avantajos pentru oameni, după părerea mea. Condiţia este să se respecte colectarea separată", zice administratoarea. Recunoaşte că nu i-a fost uşor să-i înveţe pe oameni cum să arunce gunoaiele, dar cu răbdare le-a explicat tuturor regulile. Iar când au văzut rezultatul, în facturile tot mai mici, s-au lămurit...