Firma TIM Cluj a finalizat, recent, tronsonul al doilea al Pieţei Rogerius în procesul de transformare a acesteia într-un centru modern de afaceri, printr-un proiect transfrontalier. Este vorba despre sectorul de legume-fructe al Pieţei, unde vor fi "repatriaţi" comercianţii mutaţi în cortul amplasat în parcarea Spitalului Municipal în urmă cu mai bine de un an.

Piaţă cu altă faţă

Tronsonul este întins pe circa 3.000 metri pătraţi şi are, în total, 390 mese. "Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt cetăţenii acestui oraş, atât cei care lucrează aici - şi vorbim despre sute de familii - cât şi cei care vin să-şi facă cumpărăturile aici", a spus joi, într-o conferinţă de presă ţinută la faţa locului, viceprimarul Mircea Mălan.

În sectorul de legume-fructe au fost amplasate 195 de unităţi de vânzare, care sunt calculate ca 390 mese. "Este vorba unităţi duble, de 2,50 metri lungime şi 90 centimetri lăţime. De fapt, o masă are 1,25 m lungime şi 90 centimetri lăţime, exact cât au şi cele din pieţele Decebal, Cetate, Ioşia", a explicat directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, Liviu Andrica.

Câţiva dintre pieţari, însă, sunt nemulţumiţi de acest lucru, spunând că mesele sunt mai mici decât cele pe care le aveau înainte în Piaţa Rogerius. "Într-adevăr, înainte, unii aveau o masă de 1,50 metri lungime şi 70 centimetri lăţime. Acum au de 1,25 metri lungime şi 90 cm lăţime. Deci, "frontul stradal" este ceva mai mic, dar suprafaţa de expunere a rămas aceeaşi", a explicat Andrica pentru BIHOREANUL.

Cu încălzire în podea

De asemenea, în tronsonul doi al proiectului de transformare a Pieţei Rogerius au fost amenajate, pe margini, 26 de spaţii comerciale închise, care au fost deja licitate de Administraţia Domeniului Public de la preţul de pornire de 180 lei pe metru pătrat. Pe o parte, acestea vor găzdui magazine de carne şi peşte, iar pe cealaltă produse de panificaţie şi alimentare.

"Constructorul lucrează la ultimele detalii la aceste spaţii. Când vor fi finalizate vor fi încheiate şi contractele de predare-primire cu comercianţii care le-au adjudecat la licitaţie. Media preţurilor de adjudecare a fost undeva la 200-230 lei pe metru pătrat", a spus Liviu Andrica.

În ceea ce-i priveşte pe pieţarii care vând legume şi fructe, aceştia vor fi mutaţi, până cel târziu pe 1 iunie, în noul spaţiu, care, între altele, este dotat şi cu încălzire în podea. Este vorba despre un sistem cu trei pompe de căldură, care îşi iau energia din pământ şi care ar asigura necesarul de căldură pentru sezonul de iarnă. 

"Cele 390 de mese pe care le avem în acest tronson nu sunt suficiente pentru comercianţii care vindeau în vechea Piaţă Rogerius. Înainte aici erau 450 mese", a declarat Liviu Andrica. Drept urmare, deocamdată, toţi vânzătorii din cort se vor muta în noul sector, la un număr restrâns de mese, aşa cum au vândut şi în parcarea Spitalului Municipal. "Avem cu 20 de mese mai mult decât în cort, acestea urmând să fie repartizate pieţarilor. Important este că în momentul în care va fi finalizat şi tronsonul III (fostul bazar, n.r.) vom avea spaţiu suficient pentru toată lumea", a precizat directorul ADP Oradea.

Pe de o parte deoarece comercianţii de produse lactate vor fi mutaţi în spaţiul destinat lor în spatele pieţei, unde acum sunt vânzătorii de haine, iar pe de alta deoarece şi în tronsonul III se vor putea comercializa şi legume-fructe. "În tronsonul trei vor fi spaţii comerciale pentru bazar, mese pentru flori, produse apicole şi produse biologice, ceea ce poate însemna şi legume-fructe", a explicat Andrica, care a adăugat că preţul chiriilor pentru mesele din piaţă va rămâne acelaşi.

Gata în septembrie

În conferinţa de joi, viceprimarul Mircea Mălan a precizat că lucrările la Piaţa Rogerius vor fi finalizate până pe 30 septembrie. "Lucrarea trebuia finalizată în 15 iunie, dar pentru că au apărut anumite modificări legate de coborârea cu încă un nivel a casei liftului şi realizarea unui pasaj subteran spre parcarea care urmează să fie amenajată lângă Spitalul Municipal, am solicitat finanţatorului o prelungire până pe 30 septembrie. Sperăm, însă, că întregul proiect va fi finalizat în partea a doua a lunii august", a afirmat Mălan.

Firma TIM Cluj lucrează acum la tronsonul al treilea al Pieţei Rogerius, inclusiv la construcţia unui lift cu care se va putea ajunge inclusiv pe acoperişul pieţei, o zonă care va fi amenajată cu verdeaţă, pomi şi bănci de odihnă. "Deasupra tronsoanelor doi şi trei există o placă suprabetonată pentru că acest spaţiu va fi accesibil publicului şi va deveni o zonă de agrement cu spaţii verzi, cu locuri de odihnă. Aici, va funcţiona şi un sistem interesant de drenare a apei pluviale, care o va duce pe toată spre un bazin, aceasta urmând să fie folosită pentru irigarea spaţiilor verzi şi întreţinerea curăţeniei", a precizat viceprimarul.

Modernizarea Pieţei Rogerius se realizează în cadrul programului "Cooperare Transfrontalieră pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare în Oradea şi a unui Centru pentru Educaţie Antreprenorială în municipiul Debrecen". Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este derulat de Primăria Oradea, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, în calitate de partener al proiectului.

Proiectul Pieţei Rogerius a fost estimat la 6,7 milioane euro, din care 3 milioane euro sunt asigurate din bugetul local al Oradiei. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat, însă, la suma de 5,2 milioane euro. Acesteia i se adaugă 130.000 euro pentru realizarea pe o porţiune de 27 metri a unui pasaj subteran care va lega piaţa de parcarea care urmează să fie construită lângă Spitalul Municipal şi coborârii cu încă un nivel a liftului pieţei pentru a face legătura cu acesta.