Cu 74 de voturi "pentru", 28 "împotrivă" şi 9 abţineri, senatorii au aprobat, marţi, modificările la Codul Penal, care redefinesc abuzul în serviciu. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Prin aceste modificări, se introduce un prag minim de prejudiciu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, şi o scădere a pedepselor până la 5 ani maximum, sau amendă.

Infracţiunea a fost redefinită aşa încât se consideră abuz în serviciu doar dacă se obţine folos pentru sine, membru de familie sau afini de până la gradul II, iar folosul trebuie să fie "material".

O altă prevedere adoptată a fost eliminarea din Codul penal a infracţiunii de neglijenţă în serviciu. 

Opozanţii PSD susţin că aceste modificări au fost făcute tocmai pentru a-l proteja pe Liviu Dragnea, şeful partidului. Concret, USR susţine că Dragnea ar uma să scape de dosarul "Bombonica" pentru că nu a săvârşit fapta de abuz în serviciu "pentru sine, o rudă sau un afin, ci pentru partid".

Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au dat vot pe amendamentele din Codul penal. Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse.

Sedinţa s-a lăsat cu scandal. Reprezentanţii USR au adus cu ei bannere pe care scria "Fără penali". 

Potrivit news.ro, senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat, la dezbateri că acestea nu reprezintă decât "ambiţia absurdă a unui singur om", iar senatorul USR Nicu Fălcoi a afirmat că "PSD a inventat un nou mod de a fura".

Senatorul UDMR Attila Cseke a criticat faptul că deciziile CCR au fost transpuse abia acum în legislaţia penală şi a spus că UDMR nu este de acord cu abrogarea articolului privind la neglijenţa în serviciu şi nici cu unele modificări aduse articolului privind abuzul în serviciu, scrie aceeaşi sursă.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, unul dintre iniţiatorii modificării Codului, a spus că majoritatea amendamentelor adoptate provin de la CSM şi asociaţiile profesionale.

PNL, USR şi PMP au părăsit iniţial sala de şedinţă a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar.

Ulterior, senatorii UDMR s-au alăturat şedinţei de plen, astfel că a fost asigurat cvorumul. Drept urmare, opoziţia a revenit şi ea în bănci. Senatorii UDMR s-au abţinut de la vot.

Citeşte şi: 

Comisia Iordache a terminat modificările la Codul Penal: Abuzul în serviciu parţial dezincriminat, neglijenţa în serviciu a fost eliminată