Pe primul punct al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Bihor de luni s-a aflat proiectul de hotărâre privind transmiterea corpului C4 din imobilul situat în str. Traian Lalescu în administrarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 3. Este vorba despre clădirea care a servit ca sediu provizoriu al Inspectoratului de Poliţie Bihor în perioada în care actualul sediu, din Parcul Traian, a fost modernizat.

Campus pentru şcolile speciale

Pornind de la acest subiect, preşedintele Consiliului Judeţean a propus o dezbatere pe marginea oportunităţii construcţiei unui campus care să găzduiască toate instituţiile de învăţământ special arondate CJ. Asta, în condiţiile în care instituţia administrativă judeţeană plăteşte chirii destul de mari proprietarilor de imobile în care funcţionează acum aceste şcoli, de până la 15.000 de lei lunar un sediu.

Radu Ţîrle a propus înfiinţarea unei comisii care, la următoarea şedinţă, să prezinte o analiză asupra situaţiei actuale şi să propună soluţii concrete, consultând şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în privinţa posibilităţilor de a comasa aceste şcoli.

Punctul de vedere al preşedintelui CJ Bihor a fost susţinut şi de ceilalţi consilieri. Chiar dacă s-a arătat de acord cu necesitatea unei asemenea investiţii, vicepreşedintele Alexandru Kiss s-a întrebat, însă, dacă timpul rămas până la începutul unui nou an şcolar, în septembrie, este suficient pentru realizarea campusului. „După sistemul nostru, dacă ne apucăm acum de lucru, probabil că nu vom termina nici în decembrie. Deci cred că această comisie ar trebui să fie şi cea care negociază chiriile cu proprietarii de imobile, ţinând cont de faptul că elevii din aceste şcoli vor începe noul an şcolar în aceleaşi clădiri", a spus Kiss.

Vot în trombă

Consilierii judeţeni au votat apoi în viteză evaluările managerilor instituţiilor publice de cultură. Interesant este că, deşi „Varad", publicaţia culturală de limbă maghiară, intra la aceeaşi categorie, ea a făcut subiectul unui punct distinct pe ordinea de zi, cu aceeaşi temă însă: evaluarea managerului.

Tot la foc automat au trecut şi celelalte proiecte de hotărâri: preluarea în administrarea CJ Bihor a unei suprafeţe de 10,6 ha din domeniul public al comunei Avram Iancu (teren care va servi pentru contrucţia unor centrale de producere de energie electrică ecologică), proiectul unui acord de colaborare cu Consiliul Judeţean Sălaj, precum şi o informare privind Planul Strategic al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Bihor pe 2010.