Mulţi oameni visează să aibă atât de mulţi bani încât să se încurce în ei. La cealaltă extremă sunt cei cu atâţia bani încât nici nu mai ştiu exact care de unde provin.

Un astfel de om e prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Mihai Berinde, cândva celebru: fost secretar de stat în diverse ministere între 1993-2004, apoi preşedinte al Consiliului Concurenţei. Acum a ajuns din nou în atenţie, dar nu prin vreun merit profesional, ci doar fiindcă s-a încurcat în sursa banilor pe care îi face anual...

Plecare cu cântec

În 2007, când Berinde şi-a dat demisia de la şefia Consiliului Concurenţei, o bună parte a presei a exultat, subliniind un aspect deloc de neglijat: că, în ciuda faptului că din 1990 fusese doar slujbaş la stat, omul strânsese o avere de invidiat. Mai mult, unii jurnalişti acuzau că, la comanda directorului, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, Consiliul nu a reacţionat la diferite încălcări ale regulilor concurenţei în cazul mai multor companii mari, printre care şi Bechtel, cea căreia PSD i-a pus pe tavă păgubosul contract privind autostrada Transilvania.

Demisia lui Berinde a fost pusă pe seama faptului că diferite companii câştigau pe bandă procese împotriva instituţiei, făcând statul să returneze amenzi date de Consiliu, printre care şi una de 9 milioane de euro. Totodată, Consiliul Concurenţei a fost acuzat că a trecut cu vederea plângerile Distrigaz şi E.On Gaz conform cărora OMV Petrom le impune preţuri de livrare cu mult peste cele cerute de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale. Ceva trebuie să fi fost la mijloc, căci Petrom-ul l-a răsplătit pe Berinde mai târziu...

Din greşeală

În vârstă de 60 de ani, fostul demnitar a ajuns săptămâna trecută din nou în atenţia publică dintr-o eroare. Jurnaliştii de la Money.ro l-au inclus pe locul cinci în topul celor mai bine plătiţi profesori universitari din ţară, cu un salariu anual de peste 270.000 de lei. Ziariştii n-au observat că Berinde şi-a completat greşit declaraţia de avere, salariul uriaş provenind de fapt din sectorul privat, în timp ce de la Universitate prodecanul ia alţi 137.000 de lei, sumă impresionantă la rândul ei.

Cum face atât de mulţi bani prodecanul în domeniul privat? BIHOREANUL a descoperit că este director la nivel naţional "de afaceri corporative şi conformitate" în cadrul... Petrom SA. Totodată, potrivit declaraţiei sale de avere, Berinde e proprietarul unor terenuri în Cihei şi Haieu, iar împreună cu soţia sa deţine o casă şi un apartament în Bucureşti, plus un spaţiu comercial în Alexandria. Prodecanul se deplasează cu un Peugeot şi are în conturi bancare aproximativ 150.000 lei şi 30.000 euro. N-are nicio datorie, iar soţia sa, pensionară, face pe lângă pensie încă 130.000 lei pe an din închirierea spaţiilor din Alexandria şi Bucureşti.

Nicio problemă

În aceeaşi notă de discreţie adoptată de când şi-a dat demisia de la Consiliul Concurenţei, Mihai Berinde preferă să păstreze tăcerea. "Am fost inclus greşit în topul celor mai bine plătiţi profesori universitari, căci venitul acela provine din domeniul privat", s-a rezumat el să declare BIHOREANULUI, referitor la banii pe care îi face.

Cât despre şefia de la Ştiinţe Economice, nimic mai simplu! A fost ales în 2008 prodecan de către consiliul facultăţii şi nimeni nu i-a găsit nicio hibă, colegi de-ai săi spunând că omul îşi vede cum trebuie de cursuri. Nici rectorul Cornel Antal n-are vreo problemă cu antecedentele lui Berinde. "Nu prea ştiu trecutul dumnealui şi nici nu mă pot implica. Universităţile au prin lege alegeri prin prisma cărora se numesc decanii şi prodecanii. Personal, mi se pare o persoană echilibrată, nu am nimic să-i reproşez".

Cum s-ar zice, omul face toţi banii. Fie ei publici, fie privaţi. Fără număr...