Cum comisarul-şef de penitenciare Ioan Ilea a decis să se pensioneze după 26 de ani în sistem, locul său la conducerea Penitenciarului Oradea va fi luat, începând de la 1 mai, de Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani, de unde a fost debarcat, însă a câştigat ulterior procesul intentat în această speţă.

Potrivit unei informări transmise, vineri, de Penitenciarul Oradea, de la 1 mai, prin Ordinul nr. 1325/C al ministrului Justiţiei, comisarul-şef Ioan Ilea "îşi încetează raporturile de serviciu prin pensionare".

De-a lungul timpului, Ioan Ilea a ocupat mai multe funcţii de conducere, fiind director adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar (1999-2006), iar din 2006 până în prezent a îndeplinit funcţia de director al Penitenciarului Oradea, exceptând perioada 2010-2012, când a fost director general adjunct în Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În locul lui Ilea, ministrul Justiţiei l-a numit prin ordin (nr. 1326/C), ca interimar, pe Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani, care, însă, are un istoric întortocheat. În 2010, el a fost revocat de la conducerea unității și făcut șef de secție, în urma unui control al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor "privind derularea unei investiţii la Penitenciarul Botoşani", la acea vreme nefiind făcute publice neregulile constatate. În 2013, Hliban a câștigat în instanţă procesul împotriva deciziei.

Potrivit informării transmise vineri de Penitenciarul Oradea, noul comandant îşi propune "continuarea demersurilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de muncă pentru a fi în concordanţă cu noile cerinţe impuse de CEDO României, precum şi pentru respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi a activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate".

Predarea simbolică a funcţiei a fost făcută, joi, la Penitenciarul Oradea în prezenţa directorului general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Dan Halchin.