Teoretic, din vara anului următor orădenii n-ar mai trebui să fie deranjaţi de duhoarea de la ferma de porci din Ioşia. Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Sanda Mercea, spune că ferma a fost obligată să închidă ermetic batalul cu dejecţii, nu doar să-l acopere cu paie, astfel încât nicio urmă de miros să nu "evadeze".

Totodată, directoarea consideră că orădenii ar trebui să se mândrească cu oraşul în care locuiesc. Deşi în Oradea e loc de mai bine la capitolul ecologie, Mercea e convinsă că oraşul îşi merită titlul de Capitală Verde a României.

Probleme: apa, fumul şi gunoaiele

- Ce specializare aveţi şi de când lucraţi în cadrul APM Bihor? Ce v-a recomandat pentru ocuparea funcţiei de director executiv?

- Am absolvit Inginerie Economică la Oradea şi am un masterat în Protecţia Mediului. În ianuarie 2010 m-am angajat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, la Biroul Deşeuri, iar înainte am lucrat la Primăria Oradea. Sunt numită temporar ca director, căci domnul Ovidiu Dăescu (n.r. fostul director al APM Bihor) a fost numit tot temporar comisar general la Garda Naţională de Mediu. A fost hotărârea dânsului să ocup această poziţie, căci am colaborat foarte bine şi cunosc problemele instituţiei.

- Ce probleme de mediu are Bihorul?

- Avem problema Electrocentrale, însă APM prea puţin poate face. Noi monitorizăm şi transmitem datele Gărzii de Mediu, instituţie abilitată cu controlul. Iarna trecută am înregistrat depăşiri de poluanţi în aer, însă până când instalaţia va fi schimbată, ce se poate face e să se folosească combustibili de calitate. Probleme au mai fost la Lacul Peţea, care a secat în vară şi unde se pare că problema vine din mediul natural. Apa geotermală este o resursă epuizabilă, care depinde de nivelul precipitaţiilor. O altă problemă e legată de staţiile de transfer care trebuie făcute în judeţ, pentru depozitarea deşeurilor înainte să fie aduse la Oradea. Autorităţile publice locale o duc greu cu banii, însă se vor face pentru că nu avem de ales, ne monitorizează Uniunea Europeană.

- Este Oradea un oraş sănătos din punct de vedere al mediului înconjurător? E cu adevărat Capitala Verde a României?

- Oradea e un oraş cât se poate de verde în lumea modernă. Noi monitorizăm calitatea aerului prin cele patru staţii pe care le avem şi nu există depăşiri peste limita admisă ale factorilor ce afectează calitatea aerului. În plus, oraşul nu duce lipsă de spaţii verzi. Loc de mai bine există, dar trebuie să ne mândrim cu ce avem. Eu apreciez ce s-a făcut în ultimii ani, iar Oradea e un oraş curat şi frumos.

- Ce e de făcut cu duhoarea care vara învăluie îndeosebi vestul Oradiei?

- Vara aceasta, duhoarea a venit şi de la sistemul de canalizare, din pricina secetei prelungite. Am făcut o serie de controale împreună cu Garda de Mediu şi la ferma Nutripork. La aceasta s-a impus impermeabilizarea şi acoperirea batalului unde sunt colectate dejecţiile cu geomembrană textilă. Practic, este închis ermetic şi sperăm că această măsură va ajuta.

Mai greu cu reciclabilele

- Cum funcţionează sistemul de colectare selectivă a deşeurilor în Oradea şi în judeţ? Riscă municipiul să fie sancţionat pentru că nu-şi atinge ţintele de colectare a reciclabilelor?

- În judeţ, ca orice element nou ori aflat în stadiu de implementare, funcţionează mai dificil. Toate primăriile şi şcolile bihorene au implementat sistemul de colectare selectivă, însă nu şi la casele localnicilor din judeţ. Oradea stă destul de bine, are containerele necesare şi sistemul funcţionează, aşa că nu riscăm să fie sancţionaţi.

- Cu ce-l ajută pe orădeanul de rând colectarea selectivă a deşeurilor?

- Trebuie să gândim în perspectivă. Colectarea selectivă duce la reciclarea deşeurilor, iar materialele reciclate se transformă în produse noi, făcându-se economie de resurse naturale. Prin reciclare, se reduce cantitatea de deşeuri depozitată, ceea ce duce la halde de dimensiuni mai mici, deci mai puţină poluare.

- APM Bihor a demarat acţiuni pentru a strânge deşeuri electrice de la bihorenii care locuiesc la sate, însă cantităţile adunate sunt mici. Cum pot fi stimulaţi bihorenii să adune corect aceste deşeuri?

- Nu se pune problema că DEEE-urile s-ar abandona prin diferite locuri, ci că nu producem o cantitate mare din acest tip de deşeuri. Românii nu îşi permit să-şi schimbe des aparatele din casă. Cu toate acestea, în 2011, când Ministerul Mediului a demarat campania "Marea Debarasare", Bihorul a fost printre primele judeţe din ţară la cantităţile colectate.

- Cum poate contribui instituţia dvs. la schimbarea în bine a mentalităţii românului cu privire la necesitatea protejării mediului?

- Actele de reglementare emise de noi trebuie să prevadă imperativ respectarea legislaţiei de mediu, iar obligaţiile trebuie bine explicate. Ce mai putem face, şi facem, sunt campanii educative şi de conştientizare.