Aglomeraţia de la Primărie pentru pachetul de alimente dat de UE nu se datorează problemelor sociale pe care le au beneficiarii, a susţinut miercuri, într-o conferinţă de presă, directoarea Administraţiei Socială Comunitară Oradea (ASCO), Koncsek Zita. "Cred că principala problemă a acestor oameni este mentalitatea. Oamenii se înghesuie în primele zile, ca nu cumva să nu apuce să ia aceste alimente", susţine Koncsek, care asigură că "toată lumea care este îndreptăţită să ia aceste ajutoare le va lua".

Reprezentanţii ASCO susţin că dacă orădenii vor continua să se înghesuie şi să formeze cozi încă de la şase dimineaţa, vor încerca să caute şi alte locaţii de la care să distribuie alimente sau vor servi doar 500 de persoane pe zi, cu bilet de ordine.

"Nu au niciun motiv să facă coadă, pentru că oricum vor fi serviţi toţi", spune şi Dănuţ Cheregi, şef serviciu în cadrul ASCO.

Peste 34 de kilograme de alimente pentru fiecare

În prima zi în care a început distribuirea alimentelor, adică pe 22 august, ASCO a împărţit 12 tone de alimente pentru 586 de persoane, iar marţi au fost distribuite 21 de tone la 608 de persoane.

În Oradea, 13.080 de persoane sunt înscrise pe lista beneficiarilor de ajutor social. Pachetul pentru fiecare persoană conţine 13 kilograme de făină, 9 kilograme de făină de mălai, 1,6 kilograme paste făinoase, 1 kilogram biscuiţi, 1,5 kilograme lapte praf şi 8 kilograme de orez, adică, în total, 34,1 kilograme.

În prima tranşă a alimentelor, ASCO a primit 20.000 de kilograme de făină, 14.000 de făină de mălai, 2.112 de paste făinoase, 1.600 de biscuiţi, 2.880 de lapte praf şi 12.000 de orez.

De aceste ajutoare beneficiază familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la ajutor social, şomerii indemnizaţi, pensionarii care au venituri sub 400 de lei, dar şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adică de gradul I şi II (adulţi sau copii), neinstituţionalizate.