Urmărită penală de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, preşedinta Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost reţinută pentru 24 de ore.

Pătru este suspectată că ar fi primit şpagă o maşină şi un apartament, ambele în valoare de 210.000, euro ca să atribuie contracte pentru anumite firme. De altfel, marţi, procurorii au făcut percheziţii la domiciliul ei, dar şi la sediul AEP, vizând contractele privind achiziţionarea unor softuri pentru alegeri. Surse judiciare au mai declarat că dosarul are legătură cu alegerile din ultimii, fiind vizat, în principal, turul de scrutin din anul 2009.

"În cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soţul ei. În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, în 2011, Ana Maria Pătru a primit 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, pentru a interveni la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia acesteia.

Soţul Anei Maria Pătru ar fi încercat să fugă cu probe în timpul percheziţiilor făcute la domiciliul acestuia din Râmnicu Vâlcea, fiind oprit de poliţişti, scrie Mediafax. Potrivit surselor citate este vorba despre documente privind societatea pe care acesta a deţinut-o, în prezent radiată, actele fiind relevante pentru anchetă. Surse judiciare susţin că prin intermediul firmei respective, Ana Maria Pătru ar fi primit sume de bani.

Prin avocatul său, preşedinta AEP a anunţat marţi seară şi că a demisionat din funcţie.