La şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, directoarea CAS Bihor, Luciana Dorca, a ţinut să contrazică informaţiile potrivit cărora nu ar exista suficienţi bani pentru tratamentele medicale. Şefa CAS nu a spus concret cine a acuzat că nu sunt bani pentru sănătate, însă a lăsat să se înţeleagă că astfel de afirmaţii au făcut reprezentanţi din domeniul public şi privat deopotrivă.  

"Ceea ce se ştie din mass-media privind sănătatea este că nu sunt bani. Ceea ce nu se ştie este că nu e chiar aşa", şi-a început Dorca prezentarea în faţa prefectului Claudiu Pop şi a colegilor şefi de instituţii deconcentrate.

Potrivit directoarei, CAS Bihor face plăţi lunare pentru servicii medicale în cuantum de 13 milioane de euro, în timp ce încasările sunt de 6 milioane de euro, diferenţa fiind asigurată din bugetul de stat.

Pentru cele nouă programe de sănătate derulate de CAS Bihor (diabet, oncologie, boli rare, ortopedie, transplant, boli endocrine, hemofilie şi talasemie, boli cardiovasculare şi pentru bolnavii cu insuficienţă renală), bugetul anual este de 27 de milioane de euro. Luciana Dorca a exemplificat şi câteva din aceste costuri. De pildă, în programul de ortopedie, costul mediu pe pacient este de 5.000 de lei pe an, în hemofilie şi talasimie urcă chiar şi la 65.000 de lei, iar la boli rare la 126.000 de lei, în Bihor fiind patru astfel de pacienţi.

Dorca a vorbit apoi despre costurile din programul de oncologie, unde se decontează tratamente PET/CT şi radioterapia. "Mă voi opri la PET/CT pentru că la începutul anului am citit cu stupoare o declaraţie în presă de-a reprezentanţilor (n.r. Centrul PET/CT din Oradea) că nu sunt bani suficienţi. I-am întrebat în scris de ce fac astfel de afirmaţii, când la sfârşitul anului 2015 ne-au dat înapoi 1.900.000 de lei, n-aveau ce face cu ei, la fel va fi şi anul acesta. Explicaţiile sunt aiuritoare, spun că dă bine dacă zic aşa", a declarat Luciana Dorca.

La fel, a susţinut directoarea, au explicat şi reprezentanţii Spitalului din Marghita, care recent ar fi acuzat că nu mai au bani pentru salariile doctorilor.

"Bani se alocă pentru programele de sănătate şi îmi pare foarte rău pentru cei care ies în presă şi spun altceva", a mai spus şefa CAS Bihor.

Întrucât Dorca a vorbit despre declaraţii făcute chiar şi la începutul anului 2016, prefectul Claudiu Pop i-a cerut şefei CAS să reacţioneze mai rapid, astfel încât cetăţenii să nu rămână cu informaţii eronate.

În aceeaşi şedinţă, şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a prezentat la rândul ei programele de prevenţie care sunt derulate în Bihor. Potrivit acesteia, în prima jumătate a anului 2016, în judeţ s-au făcut 24.900 de vaccinări, au fost achiziţionate 4.121 de teste rapide pentru depistarea HIV, 368 bihoreni au fost incluşi în tratament pentru tuberculoză şi doar 648 femei au făcut testul citologic Babeş-Papanicolau. Rahotă a amintit că, în programul naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, bihorencele pot face gratuit acest test la Spitalul Judeţean Oradea şi la Spitalul Pelican.