La Universitatea din Oradea șefii pot rămâne în funcții până la adânci bătrâneți. Noua lege a învățământului superior a eliminat, din cea veche, prevederea că profesorii pensionari nu pot ocupa poziții de conducere, în baza ei, de altfel, în ultimii ani, numeroși decani și alți universitari fiind trași pe dreapta.

Acum, șefilor din universități li se permite să rămână la conducere și după împlinirea vârstei de 65 de ani, ceea ce la Oradea va face prorectorița Sanda Filip, pe care rectorul Constantin Bungău a desemnat-o în noua sa echipă și pentru mandatul 2024-2029, deși va împlini cei 65 de ani în luna septembrie.

Culmea e că profesoara nu va rămâne titulară la catedră, pentru că nu îndeplinește una dintre condițiile pentru păstrarea pensionarilor în fața studenților, și anume să fie conducător de doctorate.

Dar cum pentru prorectori legea nu impune nicio condiție, nici măcar să fie profesori titulari, nimic n-o împiedică să-și păstreze funcția de prorector. Desigur, cu tot cu salariul de peste 14.000 lei, care îi va completa pensia de profesoară...