La trei zile de la izbucnirea scandalului din jurul DNA care a pornit de la acuzaţiile de falsificare a probelor, Laura Codruţa Kovesi a dat primele explicaţii publice, într-o conferinţă de presă maraton susţinută miercuri seara. Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezintă un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii.

Legat de Vlad Cosma, cel de la care a pornit informaţia privind falsificarea de probe, Kovesi a declarat că, după condamnarea în primă instanţă, membrii familiei Cosma vizaţi de anchetă au încercat să obţină un act care să-i ajute la reducerea pedepsei.

"Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri la DNA. A venit din proprie inţiativă şi a făcut denunţuri. Nu a fost căutat de procurori. Cosma Vlad a avut calitatea de martor în 12 dosare ale DNA. A fost trimis în judecată în dosare ale DNA. Acesta este motivul pentru care se prezenta la DNA Ploieşti. După pronunţarea sentinţei de condamnare care nu e definitivă, membrii acestei familii, aceşti inculpaţi condamnaţi în primă instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să-i ajute să obţină o pedeapsă mai mică", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că a cerut şi primit un raport privind activitatea DNA Ploieşti în cazurile mediatizate, în care au fost vizaţi Andreea Cosma, Mircea Cosma şi Vlad Cosma, documentul fiind trimis şi către procurorul general al României.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în dosarul în care Mircea Cosma şi Vlad Cosma au fost condamnaţi în primă instanţă, cei doi au ridicat excepţii de nelegalitate în faza de cameră preliminară, menţionând că acestea au fost respinse de judecători.

Kovesi a reluat informaţia conform căreia persoane din anturajul familiei Cosma au mers la DNA, menţionând că au încercat să "intimideze procurorii sub forma unor avertizări de difuzarea în mass-media a unor înregistrări trunchiate, colaje, de natură să compromită procurorii şi ofiţerii care au lucrat în anchetă". "Inculpaţii au trecut la aplicarea planului şi au devoalat propriile lor fapte de şantaj. E unul dintre motivele pentru care inculpatului Cosma, care a fost audiat în calitate de martor protejat luni, i s-a ridicat protecţia pentru că şi-a devoalat singur identitatea", a mai spus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, s-a apărat de acuzaţiile privind falsificarea de probe. "Tot timpul am respecat legea, nu se falsifică probe în DNA, pentru oricine încalcă legea se iau măsurile legale. Nu cred că acest atac este întâmplator. Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care persoane trimise în judecată, condamnate, spun părţi de adevăr. Nu e vorba de Kovesi sau procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează îngenuncherea statului român, umilirea societăţii. De ce suntem atacaţi? Că ne-am făcut treaba. Justiţia este într-un asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă, vedem inculpaţi condamnaţi, trimişi în judecată, oameni care au bani, resurse, posibilităţi şi doresc decredibilizarea actului de justiţie. Azi, se pare că nu e atât de grav dacă eşti acuzat sau condamnat", a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, referitor la conduita lui Mircea Negulescu, procurorul înregistrat de mai mulţi martori şi incuplaţi, că în momentul în care acesta a venit la DNA, în toamna anului 2015, nu era vizat de nicio cercetare.

„Nu e normal ca un incident izolat sau un procuror, care nu a realizat că trebuie să aibă o altă atitudine, să distrugă munca procurorilor. În momentul în care Negulescu şi-a început activitatea în DNA, avea o vechime de 20 de ani în magistratură, ceea ce înseamnă că 20 de ani a fost verificat şi de şefii ierarhici şi de Inspecţia Judiciară şi la momentul la care a început activitatea la DNA nu era nicio cercetare în curs şi nu am primit nicio sesizare privind conduita sa”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că i-a cerut lui Mircea Negulescu să demisioneze după apariţia primelor înregistrări care îl vizau, considerând că anumite pasaje au arătat un comportament care nu e compatibil cu statutul procurorilor DNA.

Întrebată de ce nu aplică aceeaşi măsură şi în cazul lui Lucian Onea, şeful lui Negulescu, Kovesi a precizat: "DNA nu înseamnă Negulescu. În acest moment, nu am toate elementele pentru a îi cere lui Onea să plece din DNA sau să demisioneze pentru că apar înregistrări în care spune 'da, bine'".

Şefa DNA a spus că nu are niciun motiv să îşi dea demisia şi că e la latitudinea ministrului Justiţiei să propună revocarea sa. „Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei, nu mi-a cerut nicio informare. Dacă sunt în această funcţie, sunt pregătită pentru această funcţie. Domnul ministru are competenţa de a face o propunere de revocare. Nu a cerut nimeni o informare despre această situaţie. Singurele explicaţii pe care eu le-am dat au fost către procurorul general al României, legea nu prevede alte proceduri, şi Inspecţiei Judiciare”.