După ce publicația Libertatea a dezvăluit că directoarea Institutului Cultural Român de la Londra, Catinca Maria Nistor (34 de ani), locuiește într-un apartament de lux din centrul capitalei Angliei, plătit din banii românilor cu 6.500 de lire / lună, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus rezilierea contractului de închiriere a respectivei locuințe, situate în apropierea celebrului magazin Harrods.

„Ministrul afacerilor externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința Directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square”, se arată într-un comunicat publicat joi pe site-ul MAE

Totodată, Aurescu a cerut să se verifice contextul și condițiile în care acel apartament a fost închiriat la solicitarea șefei ICR Londra. Potrivit informării publicate de MAE, ministerul a fost informat de către ICR Londra că în sediul instituției, pus la dispoziție de Domeniul Coroanei Britanice, nu ar exista spații care să poată fi locuite, cu toate că toți predecesorii Catincăi Nistor au locuit acolo. 

„Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea și decența spațiului ales ca reședință aparține în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului”, se precizează în informarea MAE, care se absolvă de orice responsabilitate în privința acestui caz. 

În comunicat se precizează, în schimb, că „mutarea reședinței Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spațiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfășoară activități ale Consulatului General”. 

Actrița Catinca Maria Nistor conduce ICR Londra după ce a fost numită fără concurs pe postul de director. La audierile din Parlament, ea nu a putut să prezinte un plan concret de acțiune pentru mandatul său.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!