"Activitatea CJ Bihor se caracterizează din ce mai pregnant prin tensiuni între salariaţi si conducere", acuză sindicatul Forum al angajaţilor din cadrul Consiliului Judeţean, printr-un comunicat semnat de liderul Kiss Judit, text în care însuşi preşedintele Radu Ţîrle este criticat vehement pentru faptul că administrează instituţia când "prost, când "ilegal".

Ţîrle vs. salariaţi

Potrivit liderului sindical, timp de o jumătate de an conducerea Consiliului Judeţean a comis un abuz reţinând nelegal de la angajaţi contravaloarea drepturilor salariale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, în cuantum de 408 lei lunar, deşi aceste drepturi au fost prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, avizat inclusiv de Ministerul Finanţelor şi de cel al Administraţiei şi Internelor.

Pentru perioada ianuarie-iulie 2010, drepturile speciale ale angajaţilor CJ au fost reţinute în baza unei simple dispoziţii a preşedintelui CJ, Radu Ţîrle, deşi acordarea acestor drepturi s-a făcut în temeiul unei Hotărâri de Consiliu Judeţean şi, automat, pentru reţinerea lor era necesară emiterea unui act administrativ de aceeaşi valoare, adică tot o Hotărâre de Consiliu Judeţean.

Imoral şi ilegal

Ţîrle este acuzat totodată că nu a apărat interesele angajaţilor CJ atunci când, în decembrie 2009, Curtea de Conturi a constat că aceste drepturi ar fi fost nelegale, după ce cu câteva luni mai devreme, în iulie, aceeaşi Curte de Conturi hotăra că ele au fost legale.

"În ciuda unor atenţionări scrise din partea sindicatului referitoare la probleme ce ţin atât de nivelul de salarizare, cît şi de integritatea şi sănătatea lucrătorilor, conducerea CJ Bihor a ales să ignore cu desăvârşire temele lansate de sindicat. Atitudinea persiflatoare a conducerii CJ nu este doar imorală, ci şi ilegală", se afirmă în comunicatul Sindicatului Forum, semnat de liderul Kiss Judit.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că şefii CJ nu au contestat decizia Curţii de Conturi defavorabilă angajaţilor şi nu i-au apărat, aşa cum au făcut conducătorii altor instituţii publice.

Demisia!

Conducerea CJ este acuzată de liderul sindical şi pentru că nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală din 2008, dar şi pentru că s-a îngrijit doar să-şi achiziţioneze autoturisme şi să-şi protejeze clientela angajată în cadrul instituţiei.

"Obiectivele asumate cu ocazia campaniilor electorale şi nu numai se năruie rând pe rând, sub diverse pretexte. Priorităţile par a fi achiziţiile de automobile şi deplasările în străinătate, satisfacerea pretenţiilor celor apropiaţi, obedienţi... Politica de personal (unii salariaţi fiind favorizaţi în diverse moduri, iar alţii fiind lăsaţi de izbelişte) este dezastruoasă, cu implicaţii care au tangenţă sub mai multe aspecte cu penalul", se mai arată în comunicat.

În finalul documentului, Kiss a criticat şi iresponsabilitatea şefului CJ, Radu Ţîrle, căruia ostentativ subliniază că nu i-a citat numele, dar ridiculizându-l şi arătând că nu merită decât să fie uitat, deoarece conduce când prost, când ilegal. "Aşteptarea vreunei responsabilităţi din partea Preşedintelui CJ Bihor (nu-i mai scriem numele) este o utopie, o himeră, care nu merită decât uitarea. Pentru că practic, la ora actuală, dacă se conduce ceva în CJ Bihor, ori se conduce prost, ori se conduce ilegal (şi nu-i vorba de trotinetă!)".

Concluzia liderului sindical este tranşantă, şi anume că "cei care se ştiu cu musca pe căciulă trebuie să aleagă instituţia demisiei".