Valul de pensionări anticipate a afectat serios Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor. Ca să primească pensii mari, înainte de plafonarea lor, aşa cum o dictează o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, ce intră în vigoare de la 15 septembrie.

Dacă în alţi ani se pensionau unul sau doi jandarmi bihoreni, în aceste prime 9 luni din 2017, 40 de militari au trecut în rezervă, cei mai mulţi dintre ei chiar în ultimele două luni, de când s-a anunţat plafonarea pensiilor.

Şefi noi

Printre pensionari se numără inclusiv şefii IJJ Bihor, mai precis fostul inspector şef Petru Lung şi fostul adjunct Adrian Cîmpeanu. Noua conducere a Jandarmeriei este formată din maiorul Ioan Bogdan, fost purtător de cuvânt al instituţiei între anii 2005 şi 2016, şi fost şef al Biroului Pază şi Protecţie Instituţională, acum împuternicit inspector şef, şi din locotenent colonel Claudiu Seica, fost şef al Biroului Cercetare-Documentare, acum împuternicit prim-adjunct. Noul inspector şef are 40 de ani şi lucrează în Jandarmerie din anul 2001, iar Seica are 39 de ani şi lucrează în Jandarmerie din anul 2000.

"Pe 30 august a avut loc activitatea de predare-primire a comenzii, în prezenţa domnului împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, maiorul Ioan Bogdan.

Întrebat de ce anunţul privind schimbarea conducerii IJJ Bihor s-a făcut atât de târziu, Bogdan a precizat că a dorit să prezinte aceste noutăţi într-o conferinţă de presă tematică, cu prilejul debutului anului şcolar, pentru a nu convoca o întâlnire cu jurnaliştii strict pentru prezentarea noii conduceri a Inspectoratului.

Pe de altă parte, deşi nu s-a pensionat, la şefia IJJ Bihor nu se mai află colonelul Doru Jarca, fost prim-adjunct al instituţiei. "A fost împuternicit pe o perioadă de maxim 6 luni, iar acum nu a mai fost înnoită această împuternicire", a precizat Bogdan. Jarca a revenit pe funcţia pe care o ocupa până acum, de şef Serviciu Ordine şi Siguranţă Publică.

Bogdan a mai spus că, deşi se aştepta să fie numit şi un adjunct în conducerea IJJ, acest lucru nu s-a întâmplat, fără însă a preciza cine ar putea fi acesta.

"Situaţie temporară"

Despre valul de pensionări, maiorul Bogdan a spus că IJJ Bihor, la fel ca majoritatea inspectoratelor din ţară, resimte lipsa de personal, mai cu seamă că sunt blocate concursurile pe posturi. "Este o problemă şi la ofiţeri, şi la subofiţeri. Dar este o situaţie temporară. Speranţa noastră stă în mass-media, de acolo am aflat că doamna ministru doreşte suplimentarea locurilor de şcolarizare în toate unităţile de învăţământ MAI", a precizat noul inspector şef.

Potrivit lui Bogdan, IJJ Bihor nu a avut până acum problema pensionărilor şi pentru că avea o medie de vârstă destul de tânără. "Dar să ştiţi că nu este adevărat că ies la pensie colegi la 40-45 de ani. Vârstele colegilor noştri sunt între 47 şi 59 ani", a spus şeful IJJ Bihor.

Totodată, prim-adjunctul Claudiu Seica a menţionat că lipsa de personal nu înseamnă că jandarmii nu fac faţă misiunilor ori că stau ore suplimentare. "Ne planificăm mai judicios misiunile", a declarat Seica, în aceeaşi conferinţă de presă.