La Universitatea din Oradea au debutat, luni, "Zilele Medicale Orădene", o manifestare organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie anual şi în cadrul căreia zeci de profesori susţin prelegeri.

Festivitatea a avut oaspeţi de seamă din mediul academic, mai precis pe preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi pe vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Marius Sala, care, de altfel, e bihorean de origine, născut fiind la Vaşcău. La prezidiul evenimentului au stat decanul FMF Oradea, Florian Bodog, rectorul orădean Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea Sorin Curilă, iar în sală, printre profesorii şi studenţii orădeni, s-au regăsit profesori din Germania, dar şi o delegaţie a Centrului de Afaceri Româno-Elveţian din Elveţia.

După ce rectorul Constantin Bungău le-a făcut invitaţilor o prezentare în cifre a Universităţii, dar le-a şi mulţumit pentru prezenţă, preşedintele Sorin Curilă le-a propus celor doi şefi ai Academiei să susţină înfiinţarea unui institut de cercetare sub egida Academiei Române la Universitatea din Oradea. "Ar fi pentru noi o ocazie de a proba fără echivoc că s-au petrecut schimbări majore", a spus Curilă.

În scurtul său discurs, academicianul Ionel Haiduc a spus că a acceptat să vină la Oradea pentru a demonstra că "nu e o universitate periferică" şi pentru că ştie ambiţiile instituţiei de a se afirma. Totodată, Haiduc a declarat că e surprins de propunerea şefilor Universităţii, dar îi place ideea de a înfiinţa un centru de cercetare la Oradea. "Nu ştiu care ar fi domeniul pe care să-l abordăm cu acest centru de cercetare. Dar dacă autorităţile locale sunt dispuse să sprijine acest demers, am avea succes", a spus academicianul, completând că, din experienţa sa, ştiu că în provincie e mai mult entuziasm "de a face ceva" decât în Bucureşti.

La rândul său, vicepreşedintele Marius Sala le-a garantat universitarilor orădeni că pot conta pe el "ca fiu al Bihorului".

Totodată, academicianul a stârnit zâmbetele audienţei spunând că, săptămâna trecută, căutat fiind la Bucureşti de decanul Florian Bodog pentru a-l invita la Oradea, a aflat despre acesta că e "băiat bun", fiind la rându-i un fiu al Bihorului. "Am aflat şi că dânsul candidează pentru ceva funcţie", a spus, zâmbind, Sala, făcând referire la faptul că Bodog e candidat la Senat în Colegiul 4 Oradea.

Manifestările din cadrul Zilelor Medicale Orădene constă în prelegeri susţinute de profesori germani şi români la Facultatea de Medicină şi Farmacie, evenimentul ştiinţific urmând să se încheie duminică.