Întrunit luni în şedinţă, Senatul Universităţii din Oradea a votat o schimbare vizavi de felul în care sunt conduse centrele de cercetare din cadrul instituţiei. Mai precis, şefii acestora nu mai pot, de-acum înainte, să mai aibă alte funcţii de conducere.

"Senatul a aprobat actualizarea procedurii pentru înfiinţarea şi evaluarea centrelor de cercetare, iar principala modificare este că separă cumulul de funcţii. Adică directorul unui centru de cercetare nu mai poate să deţină şi alte funcţii, pentru a putea să se ocupe cu adevărat de activitatea de cercetare a centrului", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Ioan Ţarcă, membru al Senatului Universităţii.

Astfel, majoritatea şefilor centrelor de cercetare trebuie acum să decidă ce funcţii preferă, pentru că mulţi dintre ei sunt fie şefi de departamente, fie decani ori prodecani ai facultăţilor orădene. De pildă, decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga (foto), e în acelaşi timp directorul Institutului de Istorie şi Studii Euroregionale, prorectorul Sorin Şipoş e şi directorul Centrului de studii imperiale Oradea-Chişinău, iar Teodor Leuca e şi decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei şi director al Centrului de Cercetare şi Inginerie Tehnologică în Conversia Energiei Electromagnetice.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de luni, Senatul a decis actualizarea criteriilor pentru scoaterea la concurs a posturilor didactice, stabilind, printre altele, că departamentele vor putea scoate la "mezat" doar posturi din domeniul propriu. "De exemplu, Protecţia Mediului nu poate scoate la concurs un post de Drept", a explicat Lavinia Onica-Chipea, şefa Comisiei de Învăţământ a Senatului.

Tot luni, senatorii au aprobat rezultatele alegerilor la două departamente, unde era conducere interimară. Astfel, Departamentul de Economie este condus de-acum de Olimpia Ban, iar cel de Istorie de Florin Sfrengeu.