Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au semnat o scrisoare în care se arată îngrijorați de evoluțiile recente din România, scrie site-ul stirileprotv.ro.

Cei doi oficiali europeni au atras atenția asupra independenței sistemului judiciar și capacitatea sa de a combate ”în mod eficace” corupția.

”Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene. O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", se arată în scrisoarea celor doi oficiali europeni.

Juncker şi Timmermans mai arată că evenimentele petrecute în ultimul timp în România "nu au contribuit cu nimic" la soluţionarea preocupărilor din ultimul raport privind MCV.

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces", se mai arată în scrisoare.

În final, cei doi oficiali sunt chiar şi mai vehemenţi: "Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției”.