Tribunalul Bihor a respins acţiunea intentată de Consiliul Judeţean împotriva filialei PNL Bihor şi a celor 17 consilieri judeţeni ai partidului pe motiv că aceştia din urmă nu votează mai multe proiecte ale executivului, blocând "în mod abuziv" administraţia judeţeană.

Respins!

Un complet al Secţiei I Civile a decis, pe de o parte, că filiala Bihor a Partidului Naţional Liberal nu are calitate procesuală în această acţiune, iar pe de alta a respins acţiunea în ceea ce-i priveşte pe cei 17 consilieri liberali din CJ Bihor: Avrigeanu Ionel, Borza Cornel, Câmpan Ioan, Kiss Janos, Lascu Tudor-Sebastian, Bezi Ovidiu, Madear Moisa Tudorel, Foncea Gheorghe Dacian, Gal Călin Gratian, Neag Gheorghe-Dumitru, Motoca Romulus-Sorin, Neniu Constantin, Peti Iosif-Alin, Toderici Mihai, Popa Lidia, Suciu Teodor-Ioan şi Bodea Nicolae Dan.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Voturi la judecată

După cum BIHOREANUL a scris, şefii Consiliului Judeţean au decis să-i cheme pe aleşii PNL Bihor în judecată fiindcă nu votează mai multe proiecte care le sunt propuse.

În argumentarea lor, liderii CJ Bihor spun că liberalii au boicotat şedinţele de constituire şi alegere a noii conducerii în 2016, şi-au "fabricat" în mod intenţionat dovezi pentru procesul pe care, ulterior, l-au intentat împotriva instituţiei, că nu îşi respectă jurământul de "bună credinţă" pe care l-au rostit după alegeri şi îşi folosesc dreptul de vot ca "armă politică" împotriva majorităţii.

Executivul CJ a înşiruit o serie de proiecte utilitare şi de patrimoniu, care aveau nevoie de două treimi din voturi şi pe care PNL Bihor le-a blocat "intrând în sfera abuzului de drept": inventarele privind patrimoniul, contractul de comodat pentru serviciile de Permise şi Paşapoarte, preluarea unei case a pompelor de către Muzeul Ţării Crişurilor, etc.

CJ Bihor a promovat o "acţiune în constatare", care - indiferent de sentinţă - nu are caracter executoriu. Cu alte cuvinte, în acest caz, "triada" UDMR, PSD şi ALDE vrea doar o sentinţă care să certifice că, în mod nejustificat, liberalii îi blochează activitatea instituţiei, nevotând propunerile lor. În replică, într-o şedinţă, liderul consilierilor PNL Bihor, Ionel Avrigeanu le-a răspuns sarcastic: "Poate o să ne şi împuşcaţi...".

La recurs…

Avrigeanu s-a lăudat cu sentinţa Tribunalului în cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, care s-a ţinut marţi. La punctul în care aleşilor judeţeni li s-a prezentat o informare scrisă despre procesele în care instituţia este implicată şi stadiul acestora, liberalul a atras atenţia că acţiunea împotriva PNL a fost "uitată" din înşiruire.

"Aţi uitat să treceţi în acest material şi faptul că Consiliul Judeţean a pierdut în primă instanţă procesul cu PNL Bihor şi consilierii PNL fiindcă nu votăm aşa cum doreşte executivul", a spus Avrigeanu.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, i-a răspuns: "Noi am mai pierdut un alt proces în primă instanţă şi l-am câştigat la recurs…". PSD-istul se referea la procesul în care PNL acuza că alegerile pentru şefia CJ Bihor s-au desfăşurat fără respectarea legii şi a votului secret.