Organizaţia municipală Oradea a PSD Bihor a rămas fără şefi după ce Biroul Permanent Judeţean, condus de preşedintele Ioan Mang, a decis să dizolve conducerea acesteia, din cauza scorului obţinut la alegerile locale.

Hotărârea a fost luată într-o şedinţă ce a avut loc joi, dar care a fost ţinută la secret de PSD. "Este o decizie internă, luată prin votul Biroului Permanent Judeţean, nu consider că trebuia comunicată mass-mediei. Faptul că nu aţi aflat este pentru mine un lucru bun, înseamnă că şedinţele nu se mai transmit în direct la presă", a declarat marţi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, pentru BIHOREANUL.

Din Biroul Permanent Judeţean fac parte, pe lângă Mang, preşedintele executiv Emilian Pavel, secretarul Ana Maria Tiron, trezorierul Dan Ioan Ardelean şi 17 vicepreşedinţi.

În urma votului dat de aceştia, au fost demişi din funcţii preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, secretarul Aurel Mohan, trezorierul Adrian Stângă şi toţi vicepreşedinţii filialei municipale.

"Au fost nemulţumirile colegilor faţă de scorul obţinut (n.r. - la alegerile locale), mult sub ceea ce s-au angajat", a spus Mang. PSD a primit 15,88% din voturile orădenilor pentru Consiliul Local, obţinând cinci mandate de consilier local. Candidata social-democraţilor la Primăria Oradea, Adelina Coste, a strâns 9,53% din voturi.

Preşedintele PSD Bihor a ţinut să precizeze că decizia nu a fost ţintită asupra organizaţiei. "Măsura nu s-a luat împotriva organizaţiei de Oradea, votul a fost pentru toate organizaţiile care au obţinut sub 20% şi care nu au majoritară populaţie maghiară", a explicat Mang. Potrivit şefului PSD Bihor, în judeţ sunt cel mult 10 organizaţii care au conducerea dizolvată, dar nu le-a putut indica, motivând că nu se află la sediul partidului.

Deocamdată, PSD-iştii nu au numit o conducere interimară pentru filiala municipală, la fel nici pentru celelalte organizaţii rămase fără şefi. "Se va analiza la următoarea şedinţă, probabil săptămâna viitoare", a spus Mang.

Contactat de BIHOREANUL, fostul preşedintele al PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, s-a ferit de comentarii. "Mă supun deciziei partidului", a spus el, disciplinat.

Surse neoficiale din cadrul PSD Bihor susţin că şefilor de la Oradea li s-a reproşat că au avut opinii contrare celor enunţate de Ioan Mang în privinţa referendumului privind unirea Oradiei cu Sînmartinul, dar şi că nu au susţinut-o suficient pe Adelina Coste în cursa pentru câştigarea Primărie.

De altfel, Coste şi consilierul judeţean Ioan Gheorghe Ţara s-ar afla în cărţi pentru a prelua preşedinţia interimară a PSD Oradea.