La un an de când conduce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, directorul Békési Csaba şi-a prezentat, marţi, raportul de activitate, precum şi datele care caracterizează piaţa muncii bihorene, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

În prezent, Bihorul are 10.159 de şomeri, în timp ce în octombrie 2013 avea 11.314 şomeri. Numărul şomerilor neindemnizaţi este în creştere (7.052 acum, faţă de 6.920 în octombrie 2013), dar asta pentru că, a spus Békési, persoanele fără loc de muncă sunt încurajate să intre în evidenţele AJOFM Bihor, chiar dacă nu au dreptul la ajutor de şomaj.

Rata şomajului este acum de 3,67%, în scădere faţă de cea de 4,04% din octombrie 2013. Cea mai mare pondere o au şomerii cu studii primare, gimnaziale sau de şcoală profesională, 7.442 la număr. "Aici se regăsesc şi beneficiarii de venit minim garantat, majoritatea având studii primare", a explicat directorul.

Bihorul are peste 6.000 de astfel de asistaţi, mulţi dintre ei apţi de muncă, dar care nu vor să lucreze. "Săptămânal vin persoane nemulţumite că li s-a dat repartiţie la un loc de muncă", a declarat Békési. În privinţa vârstei, cei mai mulţi şomeri bihoreni sunt în rândul persoanelor celor mai active, care au între 30 şi 39 de ani, respectiv 40 şi 49.

AJOFM Bihor şi-a propus, pentru 2014, să încadreze în muncă 8.820 de persoane, iar până la finalul lunii octombrie, 7.850 de şomeri bihoreni au fost angajaţi. Din aceştia, 1.275 au fost repartizaţi de Agenţie la un loc de muncă, iar ceilalţi şi-au găsit singuri job-ul.

De asemenea, în cele 10 luni trecute din acest an, angajatorii bihoreni au primit, prin AJOFM, subvenţii pentru 650 de angajaţi, dacă i-au luat din rândul categoriilor subvenţionate (absolvenţi, persoane cu handicap, părinţi susţinători ai familiilor monoparentale, persoane peste 45 de ani ori care mai au 5 ani până la pensionare).

Békési a mai precizat că 591 de bihoreni au participat la 32 de cursuri de formare profesională, 48 de şomeri cu studii superioare au fost testaţi psihoprofesional, pentru a afla ce meserie li se potriveşte, iar 40 de bihoreni s-au angajat în străinătate, prin reţeaua EURES.

O reuşită prezentată de director este că în fiecare săptămână la AJOFM Bihor sunt declarate de angajatori între 800 şi 900 de locuri de muncă vacante, în timp ce media anului trecut era de 300 de job-uri pe săptămână. Explicaţia? Tot mai mulţi angajatori au înţeles că sunt obligaţi de lege să comunice Agenţiei locurile de muncă vacante.

"Locuri de muncă sunt, dar şi agenţii economici trebuie să umble la nivelul salariilor. Suntem în urma Aradului, care este un judeţ mai mic. Trebuie să acţionăm pe acest nivel al salarizării", a declarat Békési, sugerând că patronii trebuie să aibă mai multă încredere în angajaţii lor, dar şi să îşi organizeze compartimente de resurse umane performante, care să urmărească piaţa muncii. "Angajatorii trebuie să înţeleagă că resursa umană este cea mai importantă resursă", a mai spus directorul.