Piaţa forţei de muncă din Bihor are semne bune pentru anul care urmează. În raportul activităţii pentru anul 2015, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a arătat că judeţul are tot mai multe locuri de muncă disponibile.

"La bursele locurilor de muncă organizate de noi, numărul de angajatori prezenţi este tot mai mare. Acest lucru ne indică faptul că piaţa este în creştere şi solicită forţă de muncă", a declarat Békési, luni, într-o conferinţă de presă. De pildă, în 2014 la bursa generală a locurilor de muncă au fost 62 de angajatori cu 956 de joburi disponibile, iar anul acesta au venit 70 de angajatori cu 1.244 de joburi. Ce lasă de dorit este prezenţa bihorenilor la aceste burse: anul trecut, 1.800 de bihoreni au trecut pragul bursei, iar anul acesta doar 1.050!

Raportul prezentat de Békési mai arată că în acest an 6.658 de bihoreni şi-au găsit un loc de muncă intermediat de AJOFM Bihor, iar 4.421 din aceştia au semnat un contract pe perioadă nedeterminată. La finalul acestui an, AJOFM Bihor are în evidenţe 9.299 de şomeri, mai puţini ca la sfârşitul lui 2014. Din aceştia, 2.442 sunt indemnizaţi şi 6.857 nu iau ajutorul de şomaj. Interesant este că numărul şomerilor neindemnizaţi este mai mare decât anul trecut, când Agenţia avea 6.447 de astfel de persoane în evidenţe. Explicaţia, spune directorul instituţiei, este că a crescut numărul beneficiarilor de venit minim garantat. "Prea puţini dintre aceştia (n.r. şomerii neindemnizaţi) îşi caută cu adevărat un loc de muncă şi vor să lucreze", a precizat Békési.

În 2015, AJOFM Bihor a organizat 47 de cursuri de formare profesională, cu două mai multe decât în anul precedent, la care până în luna decembrie participaseră 867 de persoane. "Pentru anul 2016, ne propunem 30 de programe şi 659 de persoane neparticipante, dar nu cunoaştem încă posibilităţile de finanţare din proiecte europene", a mai spus şeful AJOFM Bihor. În anul care vine, Agenţia va organiza şi cursuri noi, cum ar fi de Asfaltator ori Arhivar.

Békési a prezentat şi un raport bugetar pentru anul 2015, an în care Agenţia a plătit 13,5 milioane de lei pentru indemnizaţiile de şomaj ale bihorenilor, 2,1 milioane de lei absolvenţilor de liceu sau facultate care nu şi-au găsit un job şi alte 2 milioane pentru alte subvenţii acordate unor categorii vulnerabile.

Ca să-şi îndeplinească misiunea cu brio în 2016, AJOFM Bihor a lansat acum un chestionar dedicat angajatorilor din judeţ. "Am dori să observăm care este situaţia actuală pe piaţa forţei de muncă şi care sunt previziunile pentru 2016, referitor la formarea profesională, angajare", a precizat directorul. Cercetarea este realizată împreună cu cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea.