În luna februarie, 63 de şomeri bihoreni au rămas fără indemnizaţie din motive "disciplinare". Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor i-a scos din plată pe motiv că au refuzat să lucreze ori să se şcolească.

"Începem să uzăm de prevederile legislative: cine refuză un loc de muncă sau o modalitate de formare profesională îşi pierde statutul de şomer indemnizat", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Conform legii, şomerii care iau indemnizaţii nu au voie să refuze nicio solicitare a AJOFM Bihor. Totuşi, un curs de piţeri care trebuia să debuteze acum a fost amânat din lipsă de participanţi. Pentru ca un curs de formare profesională, gratuit pentru şomeri, să aibă loc, trebuie să se înscrie minim 20 de participanţi. "Este în interesul şomerilor să participe la aceste cursuri, pentru că şansele lor de angajare cresc odată ce sunt calificaţi. În plus, singura soluţie pentru creşterea salariilor este să oferim angajatorilor personal calificat, care are motive pentru a cere un salariu mai mare", a explicat directorul.

Totuşi, unii şomeri au alte preocupări decât cursurile de calificare. "Şomerii noştri sunt foarte ocupaţi. Am întâlnit persoane care ne spuneau că pot veni la cursuri doar după-amiaza, căci dimineaţa au treabă", a mai spus Békési. Asta pentru că lucrează la negru, dar ţin şi de indemnizaţia plătită din bani publici.

Şeful AJOFM Bihor a mai constatat că unii şomeri ar face orice, numai să nu lucreze. De pildă, când AJOFM le găseşte un loc de muncă, ei încearcă să negocieze cu angajatorul astfel încât să fie declaraţi inapţi pentru job-ul respectiv.