Gelu Ştefan Diaconu a fost demis, joi, din funcţia de şef al Fiscului, de premierul Dacian Cioloş, la o zi după ce procurorii au anunţat că Diaconu este urmărit penal în dosarul Mădălin Voicu – Nicolae Păun.

Potrivit presei centrale, premierul l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu.

Actul de demitere e semnat de primul ministru şi se aşteaptă un nume din partea ministrului Finanţelor desemnarea unui inlocuitor sau a unui interimar.

Anunţul vine după ce, tot joi, Diaconu transmisese, într-un comunicat al ANAF, că refuză să-şi dea demisia, aşa cum i-a cerut ministrul Finanţelor, Anca Dragu, în urma dosarului de urmărire penală în cazul Mădălin Voicu - Nicolae Păun. 

Conform Dcnews.ro, Diaconu a numit acest dosar ca fiind unul "kafkian". "În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a-mi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să îşi asume consecinţele acestei măsuri", a scris Gelu Diaconu în comunicatul ANAF. "Atrag atenţia tuturor factorilor de decizie, informând totodată cetăţenii, că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice ale existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român. Acţiunile unui procuror (Doru Florin Ţuluş n.r.) conduc la destabilizarea unei instituţii vitale pentru statul român", a arătat Diaconu în comunicat.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut încă de miercuri demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Potrivit gandul.info, Diaconu şi Vătşoiu sunt acuzaţi că au emis două directive prin care îi scuteau de la plata impozitelor pe oamenii folosiţi de Păun şi Partida Romilor, în proiectele europene în care ar fi deturnat fonduri. DNA a solicitat avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Dosarul vizează deturnarea de fonduri şi spălarea de bani în două proiecte finanţate din fonduri europene, implementate de Asociaţia Partida Romilor în perioada 2010-2013. În ambele proiecte, peste 3.000 de persoane defavorizate au fost incluse în acest program fără ştiinţa lor, selectate de partidul lui Păun, iar angajaţii proiectelor au fost obligaţi să vireze câte 5% din salarii către Partida Romilor.

Gandul mai notează că prejudiciul total se ridică la peste 24 de milioane de lei. Pentru a-şi acoperi fraudele, Păun a iniţiat un act normativ privind amnistia unor contribuţii fiscale, conform DNA. Totodată, Păun l-ar fi plătit cu peste 217.000 de lei pe Mădălin Voicu, precum şi cu un salariu lunar pe soţia acestuia, ca să intervină pentru aprobarea finanţărilor, pentru promovarea unei directive care să amnistieze neplata contribuţiilor la asigurările de sănătate sau la ANAF, în legătură cu neplata impozitelor pentru persoanele plătite de Partida Romilor, conform DNA.