România TV a dezvăluit, vineri seara, că procurorii DNA îi cercetează pe şeful ANAF, Sorin Blejnar şi pe Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al acestuia, pentru instigare la evaziune fiscală, şeful Fiscului fiind suspectat că a protejat cea mai mare reţea de contrabandă cu motorină şi benzină, patronat de petrolistul orădean Racz Attila (medalion stânga). Potrivit RTV, care citează surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şeful Fiscului ar fi protejat de mai bine de trei ani reţeaua condusă de Racz şi profilată pe contrabanda cu ţiţei.

Informaţiile dezvăluite în emisiunea RTV, neconfirmate oficial de DNA, mai arată că Blejnar şi Racz au mai fost anchetaţi de DNA în 2008, în urma unui denunţ al unui om de afaceri prahovean, Vlad Constantin. Blejnar a fost acuzat atunci, că percepea mită prin Racz Atilla pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară, legal sau ilegal. La acea vreme, Blejnar era adjunctul şefului de la Garda Financiară, structura centrală.

În denunţul de la DNA, Constantin a mai reclamat că Racz a încercat să îi cumpere firma, care avea autorizaţie de import şi comercializare combustibili în România iar după refuzul de a vinde compania, într-un singur an, Garda Financiară i-a făcut 73 de verificări, verificări puse pe seama campaniei de intimidare demarate împotriva sa.

De altfel, în discuţiile purtate cu Racz, Constantin a fost informat că "a făcut o greşeală":

Racz: Măi, tată, tu ai făcut o greşeală, nu ştiu ce ai vorbit de el.
Vlad Constantin: De cine?
Racz: De omu', de cine vorbim. N-are, nu mai vorbim numele lui...
Vlad Constantin: Ă... de Sorin? Aşa.
Racz: Ai vorbit prostii. Că-l termini tu, că-l dai tu jos.
Vlad Constantin: Bă, m-au enervat ăia la control atunci, mă.
Racz: Ştiu, tată, da' ai zis, ai vorbit prostii şi s-a enervat lumea (...)
Vlad C: Şi nu putem să cădem la pace, aşa cum ai zis cu el?
Racz: Ba da, mă, putem, da' ... Deci, ca să te lase el în pace, da, asta se poate. (...)
Vlad Constantin: Păi, şi cum facem cu ăsta, cu Sorin, să ne lase?
Racz: Păi, vorbesc eu (...) la tonă se plăteşte (...) 25 de euro la tona de motorină.

Anchetă reluată

În absenţa unor probe directe împotriva lui Blejnar, în 2009, procurorii DNA au dispus neînceperea urmării penale împotriva lui şi a lui Racz Attila. Dosarul a fost redeschis însă în vara anului trecut, după ce şeful secţiei de combatere a corupţiei, Lucian Papici, a infirmat ordonanţa de neîncepere a urmării penale.
Acum, pe lângă probele vechi, au apărut alte detalii despre reţeaua lui Blejnar, legătura dintre şeful ANAF şi contrabandişti fiind stabilită prin intermediul şefului de cabinet al lui Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta, care îl anunţa pe Racz chiar şi despre demersurile făcute de anchetatori împotriva sa.

SMS, 24.09.2010, ora 17.34, Marta Codruţ Alexandru către A. Racz: "Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie".

Convorbire 21.02.2011
Marta Codruţ Alexandru: Bine, atunci, mă cauţi joi să-mi aduci aparat nou.
Racz Peter Attila: Da, da, păi, aşa fac.
Marta Codruţ Alexandru: Ok, nu-i o... nu-i o problemă de asta şi poate nu vii cu mâna în buzunar, aşa..."

Contrabandişti în judecată

În ciuda "protecţiei", Racz a fost arestat şi trimis ulterior în judecată de DNA, împreună cu alte 14 persoane, pentru o fraudă de 20 milioane de euro. Potrivit DNA, în perioada 2009-2010, gruparea coordonată de orădean s-a folosit pentru realizarea fraudei de un antrepozit fiscal din Slobozia, SC Texas Group Oyl SRL, al cărui administrator, Florin Ciocoi, un tânăr cu doar două clase primare, a acceptat să le intre în joc şi să falsifice registrele contabile.

Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, firma a achiziţionat motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize, motorină comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi "fantomă". Banii obţinuţi din tranzacţii erau plimbaţi tot prin conturile unor alte firme fantomă, controlate de grupare, şi scoşi în final pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi sau ca datorii către persoane fizice.

Intimidări la martori

Potrivit informaţiilor RTV, după arestarea unor şoferi şi a administratorului cu două clase, pus de faţadă de capii reţelei, ceilalţi membri au început să ameninţe că spun totul anchetatorilor. Atunci au început telefoanele de intimidare. Pe lângă ameninţările legate de familie şi apropiaţi, mafioţii s-au folosit şi de "faima" şefului ANAF.

Convorbire C. Harasim - S. Livadariu
Harasim Cornel, ameninţat: M-a pus să mă uit pe ecran.
Livadariu Stelian: Pe ce?
Harasim Cornel: Pe ecran. Zice: "Uită-te pe ecran!" şi mi-a închis!
Livadariu Stelian: Şi cine era?
Harasim Cornel: SORIN BLEJNAR!

"Ancorat" şi în Justiţie

Conform RTV, relaţiile lui Racz se întind la cel mai înalt nivel, afaceristul având uşi deschise chiar şi în justiţie, ca dovadă publicându-se stenograma unei convorbiri telefonice prin care orădeanului i se solicita o rezervare pentru prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, la Hanul Pescarilor, complexul deţinut de către Racz la Săldăbagiu de Munte.

16.05.2011, ora 15.22, Racz apelat de Pocse Ioan Viorel
Pocse: Vezi că m-a sunat Viorel Gavra (n.r. prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor), diseară, pe la 7, 7 jumate, maxim până-n 8, merge până sus la tine la masă cu încă trei de pe la CSM la el aici şi vor la Rustic. Să fii şi tu acolo să mai vorbeşti şi tu cu el un pic.
Racz: Du-i în cramă, vor în cramă, masă mai retrasă? (...)
Pocse: Stai şi tu o oră cu ei, tati.

Contactat de BIHOREANUL, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a recunoscut că a solicitat, într-adevăr, o rezervare la Hanul Pescarilor, în acea perioadă, însă ulterior a contramandat-o. "Am fost cu procurorul criminalist din Parchet şi o delegaţie de la Bucureşti, la masă. Am vrut iniţial să urcăm la han, însă în final ne-am dus în oraş, la Capitolium, chestiune care se poate verifica", spune Gavra.

Prim-procurorul susţine că nu are relaţii apropiate cu afaceristul acuzat de contrabandă. "Nu comentez acest subiect. Nu am nicio tangenţă cu Racz", a mai declarat Gavra.