Într-o conferinţă de bilanţ susţinută joi, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, a anunţat că, potrivit datelor centralizate până la 30 octombrie, 2013 a fost anul cu cel mai mare buget din ultima perioadă.

Bugetul a fost mărit cu 1,5 milioane de lei comparativ cu anul trecut şi ca urmare a unei directive pentru combaterea plăţilor întârziate care a obligat casele judeţene de sănătate să îşi plătească prioritar datoriile către furnizorii de servicii. "CAS Bihor a avut un buget de 607,533 milioane de lei", a spus Ionuţ.

Între altele, managerul a precizat că, atât în ţară, cât şi în judeţ au fost "aduse la zi plăţile pentru medicamente şi materiale sanitare din farmacii şi pe programele naţionale de sănătate" (pentru pentru boli cronice), şi s-au eliminat listele de aşteptare pentru dispozitive medicale, respectiv pentru tratamentul hepatitelor B şi C.

"Cele mai mari datorii le aveam către farmacii şi le-am plătit. Am încercat să mulţumim pe toată lumea. În acest an nu am avut nicio întârziere la plăţi, toate s-au făcut în termen", a adăugat şeful CAS Bihor.

Potrivit acestuia, din bugetul alocat judeţului, pentru servicii medicale au fost cheltuite 574,363 milioane lei, spitalelor din Bihor revenindu-le în total 205,403 milioane de lei, iar Serviciului judeţean de Ambulanţă 3,03 milioane de lei.