La cei 68 de ani, Jacques Rogge este o somitate. Reputat chirurg ortoped, având la rându-i numeroase rezultate sportive, el este "capul" în sportul mondial. Din 2001, este al optulea preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), iar funcţia lui e echivalentă cu rangul unui şef de stat.

S-a remarcat în tinereţe atât la olimpiadele de yachting şi a jucat şi în naţionala de rugby a Belgiei, iar pentru performanţele sale a fost făcut cavaler şi mai apoi ridicat la rang de conte de regele Albert al doilea al ţării sale natale. Oradea s-ar mândri cu un personaj ca el. Aşa că-l "împrumută"...

Evrika

14 Vasile Marcu.jpgPoate că oraşul de pe Criş i-ar fi rămas total anonim lui Jacques Rogge fără insistenţele profesorului universitar doctor Vasile Marcu (foto), de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Cei doi s-au cunoscut la un simpozion în Belgia, chiar în Ghent, oraşul natal al lui Rogge. Ştiindu-i reputaţia, Marcu i-a lansat pe loc invitaţia de a veni în Oraşul de pe Criş.

Răspunsul s-a lăsat aşteptat câteva luni bune, până când Rogge a fost reales preşedinte al CIO, în octombrie 2009. "Mai greu a fost să stabilim data exactă, pentru că vizita în România a unui preşedinte CIO este la nivel de protocol zero, la fel ca pentru un preşedinte de stat", povesteşte BIHOREANULUI Vasile Marcu.

Doctor la Oradea

Profesorul orădean a propus Senatului Universităţii să-l invite pe Rogge la inaugurarea din această toamnă a Centrului Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice, situat la etajul 4 al noului sediu al Bibliotecii Universitare. Cu acest prilej, Marcu a propus şi decernarea titlului academic de Doctor Honoris Causa preşedintelui CIO, idee acceptată, de asemenea, în unanimitate de Senat.

14 Vizer.jpgSe pare că Rogge ar sosi în România direct de la Campionatele Mondiale de Judo, care se desfăşoară în această perioadă la Tokio, împreună cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, bihoreanul Marius Vizer (foto), cel mai de seamă aspirant român la o funcţie în CIO. "Marius Vizer s-a adresat Comitetului Olimpic Român pentru a suporta cheltuielile preşedintelui CIO la Oradea", spune Vasile Marcu.

Oaspete de seamă

Astfel, preşedintele CIO va sosi la Oradea pe 21 septembrie, cu o escală la Bucureşti, fiind întâmpinat în Sala de protocol a Aeroportului Henri Coandă de oficialităţile Comitetului Olimpic Român. Împreună, vor veni cu toţii la Oradea cu un elicopter. În jurul orei 16, Rogge va fi întâmpinat de reprezentanţii Universităţii, care-l vor duce direct la festivităţi.

Iar pentru că vizita sa nu putea trece neremarcată de "boşii" sportului la nivel înalt, imediat după încheierea viziei oficiale la Oradea, înaltul demnitar va pleca spre Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, şi va avea o întrevedere şi cu şeful statului.


SOS CIO!
Se caută candidat

La ora actuală, România nu are nici un reprezentant în Comitetul Internaţional Olimpic. De la decesul lui Alexandru Şiperco - om de sport nelipsit timp de 43 de ani din CIO, cel care a deţinut cea mai înaltă funcţie pe care a avut-o un oficial român, de prim-vicepreşedinte al organizaţiei - interesul României pentru o poziţie în cel mai înalt forum olimpic a devenit tot mai des declarat.

Absenţa unui membru CIO care să dea amploare sportului românesc se simte adesea în competiţiile de cel mai înalt nivel. Printre românii al căror nume se vehiculează pentru a ocupa această funcţie se numără preşedintele COR, Octavian Morariu, dar şi cel al Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer.