Dumitru Buzatu, lider cu vechime al PSD Vaslui și președinte al Consiliului Județean Vaslui, a fost reținut de procurorii DNA Iași după ce a fost prins în flagrant luând mită de 1,25 de milioane de lei, pe care o ceruse de la un om de afaceri care derula contracte cu instituția pe care o conduce Buzatu.

Potrivit procurorilor, Buzatu ar fi cerut șpaga pentru a asigura plata facturilor pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri. Omul de afaceri căruia i s-au pretins banii este denunțător în acest caz. 

Inițial, presa centrală scrise că ar fi vorba de acordarea unui contract de lucrări. 

„În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plata facturilor). În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată într-un comunicat transmis de DNA. 

Sâmbătă, Buzatu va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

(sursa video: Youtube / Vremea Nouă)

Potrivit Digi24.ro, Dumitru Buzatu a fost audiat vineri noaptea la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Perchezițiile la casa lui din comuna Ştefan cel Mare au durat câteva ore. 

Pe de altă parte, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

UPDATE: A fost arestat

Tribunalul Vaslui a decis sâmbătă arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, în dosarul în care este acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită. Avocatul lui Buzatu a spus că va ataca decizia la Curtea de Apel Iaşi. ''O să expunem argumentele în faţa instanţei la Iaşi'', a declarat avocatul, potrivit Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!