Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională este fără doar şi poate cea mai importantă structură a Primăriei Oradea, având pe mână, în acest an, 84% din bugetul de investiţii al oraşului. În spatele acestor proiecte stau 15 funcţionari care, spune şeful Direcţiei, Marius Moş, se străduiesc să găsească soluţii pentru toate problemele. Aşa ajung, pe rând şi de nevoie, să fie pricepuţi în inginerie, medicină, infrastructură rutieră...

Şeful DMPFI admite că proiectele au şi scăpări, dar garantează că fiecare funcţionar îşi dă silinţa ca investiţiile să iasă bine. Că doar şi ei sunt cetăţeni şi îşi doresc un oraş frumos şi funcţional.

"Nici noi nu avem apă caldă!"

- Câte proiecte derulează DMPFI în prezent şi în ce fază sunt ele?

- În implementare avem circa 30 de proiecte, dar statistica fluctuează. De exemplu, recent am primit aprobarea pentru două noi proiecte, din care unul, pentru împădurirea a 80 hectare din oraş, l-am depus în urmă cu câţiva ani la Administraţia Fondului de Mediu, şi am şi uitat de el.

- Cât din bugetul oraşului îl reprezintă finanţările europene?

- În 2014, bugetul estimat pentru investiţii este de 365,8 milioane lei, din care al DMPFI este 306,6 milioane lei.

- Care e proiectul cu cea mai mare valoare şi cel mai mare impact social?

- Cel privind reabilitarea sistemului de termoficare. Se apropie de 100 milioane euro, cu noua centrală, cu reţelele care sunt în modernizare şi cu cele care vor intra în a doua etapă. Proiectul are deja impact, lumea ne înjură: am brăzdat oraşul cu tranşee, am oprit apa... Dar lucrările nu pot fi realizate altfel! Nici noi nu avem apă caldă acasă şi să ştiţi că e dificil să locuieşti într-o scară de bloc unde toată lumea ştie că lucrezi la Primărie, toţi te chestionează... Impactul real se va simţi când vor scădea pierderile şi, sperăm, nu vom mai avea ierni în care se sistează furnizarea energiei termice.

Termen limită: decembrie 2015

- Săptămâna trecută s-a semnat contractul pentru noua centrală de termoficare. Când se vor încălzi orădenii pe gaz?

- Termenul de finalizare este sfârşitul anului 2015, aşa că noua centrală ar trebui să intre în funcţiune în iarna 2015-2016. Suntem în faza de început, dar am discutat cu antreprenorul pentru a găsi modalităţi de derulare a lucrărilor în ritm alert.

- Unele proiecte, precum amenajarea Dealului Ciuperca, Piaţa Unirii ori construirea Aquapark-ului, sunt întârziate faţă de grafic. Pot fi periclitate finanţările?

- Liniile de finanţare au fost gândite la modul "primul venit, primul servit", ceea ce a avut un impact asupra calităţii proiectelor. Nu doar la Oradea, căci e un fenomen naţional, de aceea finanţatorul a şi permis revizuirea proiectelor tehnice. Pericolul pierderii finanţării există întotdeauna, dar o implicare totală ne va face să le ducem la bun sfârşit.

- Când va fi repusă în circuitul turistic şi cum i se va da viaţă Cetăţii?

- Toate proiectele trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2015. Proiectul e unul dintre cele mai frumoase, iar banii investiţi acolo au schimbat deja faţa acestui monument. Colegii specialişti pe domeniu caută modalităţile de a anima Cetatea.

- În ce fază este construirea pistei de biciclete între Oradea şi Berettyoujfalu?

- Iniţial, am avut în proiect 14,6 km de pistă, dar datorită economiilor făcute am reuşit să suplimentăm cu 5,7 km. Primul tronson ar trebui să fie gata într-o lună-două. A doua etapă a început recent, se derulează mai greu pentru că există probleme de proprietate. Liderul de proiect din Ungaria a solicitat prelungirea termenului şi ne-am aliniat acestei doleanţe, cerând prelungirea până la finalul acestui an.

- Dar construcţia drumului expres, între podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş?

- Analizăm oferta depusă în urma licitaţiei. Dacă toate lucrurile sunt în regulă, în septembrie semnăm contractul, iar constructorul începe lucrarea în acest an.

Se pregătesc noi proiecte

- Care este proiectul pe care dvs, ca director, îl consideraţi de referinţă?

- Ar fi nedrept faţă de colegi să mă exprim, să spun că un proiect este mai bun decât altul. Fiecare a însemnat multă pizza mâncată la birou noaptea, litri de Cola, multă cafea. Toate proiectele au avut probleme, la toate avem satisfacţii...

- Dar cel pe care aţi fi vrut să nu-l fi început niciodată?

- Cred că despre fiecare proiect am gândit aşa. Avem o multitudine de domenii în care acţionăm şi toată lumea se aşteaptă să ştim de toate.

- Ce s-a ales din proiecte pomenite mai demult, precum înfiinţarea unui centru medical la ştrandul Ioşia ori subtraversarea turbogiraţiei?

- Nu au dispărut, dar nu au existat linii de finanţare. Tolba de nevoi a oraşului este mare, dar orice idee bună care se va plia pe liniile de finanţare se va concretiza într-un proiect mai devreme sau mai târziu.

- Ce noi proiecte are Direcţia în pregătirea noului ciclu de finanţări, 2014-2020?

- Lucrăm la demararea proiectării pentru centura ocolitoare. Subtraversarea turbogiraţiei este o altă idee pe care sperăm să o concretizăm. În mod cert vom lucra la reabilitarea termică a blocurilor şi a instituţiilor publice. Nu vor fi uitate nici reabilitările de monumente istorice şi vrem să continuăm lucrările la reţelele de termoficare şi de infrastructură rutieră.