Într-o conferinţă de presă susţinută joi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, Doru Drăghici, a anunţat că instituţia pe care o conduce a participat, alături de Inspectoratul Şcolar şi de specialişti din alte instituţii, la elaborarea, în premieră a unui document de tip ghid care oglindeşte, în baza unor studii, nevoile reale de pe piaţa muncii din judeţele Regiunii de Nord Vest.

Să învăţăm bine!

Drăghici a afirmat că, în ultimii ani, cei mai mulţi şomeri provin din categoriile de vârstă sub 25 de ani, între 30-39 de ani şi între 40-49 de ani, deci chiar din categoriile care ar trebui să fie cele mai active, motivul fiind că majoritatea absolvenţilor au fost pregătiţi în şcoală pentru "industriile care au murit".

"Şcolile au produs pe bandă rulantă şomeri pentru că nu au corelat meseriile cu ceea ce se cere pe piaţa muncii", a spus Drăghici, adăugând că instituţiile de învăţământ, inclusiv Universitatea din Oradea, şi-au pliat până acum programele de studii în funcţie de nevoile cadrelor didactice, şi nu în baza unor statistici şi studii clare.

"Pentru prima oară, la iniţiativa Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, şi cu participarea unor specialişti în învăţământ, demografie, sociologie, statistică şi alte servicii similare din toate judeţele regiunii de Nord-Vest, Consorţiul Regional pentru Educaţie a elaborat un material privind orientarea profesională pentru şcolile de orice nivel", a anunţat Drăghici.

Planul regional de acţiune pentru învăţământ 2011-2013 - Regiunea Nord Vest, la care au contribuit inclusiv reprezentanţi ai patronatelor, cuprinde atât date privind demografia, profilul economic al regiunii, cât şi despre productivitatea şi direcţiile de orientare pe piaţa muncii în judeţe.

Documentul, ieşit luna aceasta de la tipar, urmează să fie multiplicat şi împărţit tuturor instituţiilor de învăţământ în circa două luni, iar Drăghici consideră că el va contribui la scăderea numărului de şomeri peste câţiva ani.

Încă e criză

Şeful AJOFM Bihor a prezentat şi un scurt bilanţ al instituţiei pe anul trecut, afirmând că 2011 a fost un an al opririi unor tendinţe negative. "2011 nu a fost anul ieşirii din criză, dar a fost anul în care s-au stopat nişte derapaje, s-au creat condiţii ca lucrurile să ia un curs normal", a spus Drăghici.

Anul trecut s-a încheiat cu o rată a şomajului mai mică decât în ultimii ani, şi anume de 4,11% (11.600 de şomeri), faţă de 5,82% (16.600) în urmă cu doi ani, de 5,9% (16.500) în 2009 şi 3,2% (8.500 de şomeri) în anii anteriori.

Şi numărul disponibilizărilor a fost mai mic, a susţinut şeful AJOFM. Astfel, dacă în 2009 numărul disponibilizaţilor a fost de 2.800 persoane, iar în 2010 au fost 2.200 disponibilizaţi, în 2011 au fost concediaţi 1.840 bihoreni.

Potrivit evidenţelor Agenţiei, pentru anul acesta au fost anunţate disponibilizări colective de către cinci companii, iar astfel că în perioada ianuarie-martie 2012 ar putea rămâne fără locuri de muncă 203 persoane din Bihor. Între firmele care au anunţat disponibilizări se numără şi Original Prod Ştei (aparţinând fraţilor Ioan şi Viorel Micula), care a anunţat concedierea a 20 dintre cei 68 de angajaţi.

Drăghici a precizat că notificările pe care companiile sunt obligate să le facă la AJOFM nu înseamnă automat că angajaţii vor fi concediaţi, deoarece firmele se pot răzgândi în 30 de zile de la depunerea notificărilor. A fost şi cazul firmei European Food, patronată tot de fraţii Micula, care - deşi anul trecut anunţase disponibilizări - a anunţat ulterior că nu mai recurge la concedieri.

Pe de altă parte, şeful AJOFM Bihor a vorbit şi despre Legea uceniciei, care are modificări în sprijinul firmelor care angajează tineri sub 25 de ani ca ucenici. "Prevederile legale sunt mult simplificate, dând angajatorilor mai multe posibilităţi de a angaja şi forma ucenici la locul de muncă. Contractul de ucenicie este asimilat unui contract de muncă şi poate fi încheiat pe o perioadă între 12 şi 36 de luni, timp în care statul subvenţionează angajatorii cu câte 300 de lei lunar", a spus Drăghici.