În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a prezentat concluziile controlului efectuat de comisarii de mediu la mina din Băiţa marţi, unde luni cei 25 de angajaţi care asigurau evacuarea apei din galerii şi-au abandonat munca, în urma expirării contractelor individuale de muncă.

"Ne interesa să nu existe acest risc care ar fi putut produce un incident de mediu. Impactul asupra mediului ar fi putut să fie la apele de suprafaţă, dar, în opinia mea, nu a existat un risc", a declarat Mocan. Potrivit acestuia, în mod normal, apele din galerii sunt evacuate controlat prin pompare prin nişte bazine, ajungând în final într-un emisar. "Când minerii şi-au oprit munca, apele practic nu mai erau evacuate controlat, dar tot în emisar ajungeau şi sub aceeaşi formă, pentru că nici când se lucrează, aceste ape nu sunt tratate", a explicat prim-comisarul. "Din punct de vedere al mediului, nu este o problemă mare dacă apele sunt evacuate necontrolat. Mai mare e problema distrugerii utilajelor şi a faptului că nu se mai putea intra în mină", a mai spus Mocan.

Echipele formate din comisari de mediu s-au deplasat la Băiţa împreună cu lichidatorul judiciar, Mineral Mining, firma care are licenţa de exploatare a minei şi al cărei unic acţionar este Olservmin, fiind în insolvenţă. "La apariţia noastră acolo, s-au purtat nişte discuţii. De la nivel de minister s-au obţinut aprobările necesare şi s-a încheiat un contract prin care cei 25 de mineri au fost preluaţi de SC Băiţa SA, o companie cu capital de stat, pentru a asigura securitatea minei", a declarat Mocan.

Prezentă în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, lichidatorul judiciar al Mineral Mining, Carmen Demian, a declarat că protocolul încheiat între Mineral Mining şi Băiţa "rezolvă problemele salariale şi cele legate de eventuala distrugere a patrimoniului minei". Demian a precizat că până la 31 ianuarie, Mineral Mining va preda către SC Băiţa SA licenţa de exploatare pentru întreg perimetrul Băiţa Bihor, perimetru din care pot fi exploatate mai multe minereuri, rămânând doar cu dreptul de a exploata cupru din acest perimetru. "În momentul de faţă, suntem în proces de insolvenţă cu observaţie, cu posibilitatea, şi chiar am făcut această recomandare, de a avea un consiliu de administrare. Vom vedea dacă acţionarul unic, Olservmin, va cesiona acţiunile către un investitor străin, iar atunci vom porni reorganizarea judiciară. Dacă nu, vom declara falimentul societăţii", a declarat Demian. Aceasta a mai spus că există intenţii din partea unor investitori străini de a prelua Mineral Mining.

Lichidatorul judiciar a informat şi că, în prezent, Mineral Mining are datorii de peste 6,4 milioane de lei, din care 1,6 milioane către salariaţi şi 1,4 milioane de lei către Finanţe.