Delegat comisar-şef la Garda de Mediu Bihor, după ce fostul şef al instituţiei, Gheorghe Raţiu, a fost trimis în judecată, Bruno Paşcu spune că instituţia funcţionează normal, în ciuda scandalului de corupţie care a atras atenţia opiniei publice.

În ce priveşte unul dintre subiectele arzătoare ale actualităţii, noul şef al Gărzii, care lucrează în instituţie încă de la înfiinţarea ei, crede că rezervaţia naturală Lacul Peţa, secată de apă de luni bune, mai poate fi salvată de la pieirea veşnică doar dacă se acţionează profesionist.

Activitatea Gărzii, în normalitate

- Garda Naţională de Mediu e condusă de un bihorean, Ovidiu Dăescu, la fel şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, unde e şefă Lucia Varga. Ca judeţ, ne ajută ori ne obligă în vreun fel acest lucru?

- Nu pot vorbi despre ajutor sau obligaţii. În orice judeţ trebuie să se respecte legislaţia de mediu. La fel şi la noi.

- Cum decurge activitatea instituţiei în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat fostul şef şi alţi angajaţi ai Gărzii de Mediu Bihor? Există probleme de personal?

- Activitatea decurge normal, fără probleme deosebite. Fostul şef şi încă un angajat şi-au încetat raporturile de serviciu. Este clar, totuşi, că dacă personalul ar fi mai numeros şi mai performant, şi problemele de mediu ar fi mai puţine.

- O problemă acută de mediu a Bihorului este lacul secat cu nuferi din Băile 1 Mai, de care v-aţi ocupat nemijlocit. Mai poate fi salvată rezervaţia? Cine e de vină pentru situaţia de acum?

- Există şanse de salvare a rezervaţiei, dacă se procedează profesionist şi se analizează în detaliu soluţiile propuse de specialişti. Luna aceasta, nivelul apei în Ochiul Mare a crescut cu 70-80 cm, iar la suprafaţa apei sărea puiet de peşte. Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională custodelui, Muzeul Ţării Crişurilor, de 50.000 lei. Asta, fiindcă este obligaţia de bază a custodelui să asigure conservarea biodiversităţii.

Oraş cu probleme, dar nu singurul

- Pentru ce abateri dau comisarii de mediu cele mai multe sancţiuni? Care sunt cele mai frecvente controale pe care comisarii le efectuează?

- În 2012, cele mai multe sancţiuni s-au aplicat pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor: 26 la număr. Cele mai frecvente inspecţii se realizează în domeniul controlului poluării.

- Oradea e un oraş cu probleme de mediu? Dacă da, care sunt acestea şi ce e de făcut?

- Oradea este un oraş cu probleme de mediu, dar sunt convins că nu singurul din ţară. Problemele majore acum sunt activitatea Electrocentrale Oradea şi lipsa de conştiinţă ecologică a unor concitadini. Comisarii de mediu trebuie să vegheze la respectarea legislaţiei. În secunda în care normele de mediu sunt încălcate, ei trebuie să dea măsurile şi sancţiunile cuvenite agentului economic care poluează.

- Cum funcţionează CET-ul iarna aceasta? Se va întâmpla situaţia de iarna trecută, când oraşul a fost acoperit de mai multe ori cu cenuşă?

- Dacă există condiţii meteo nefavorabile - calm atmosferic, temperaturi scăzute şi ceaţă - este posibil ca pulberile sedimentabile emise prin coş, adică cenuşa, să nu se disperseze. CET-ul are o derogare de la limitele stabilite prin acte normative referitoare la calitatea aerului, ca şi alte unităţi cu acelaşi obiect de activitate din România, până în decembrie 2013.

Reciclarea, pe drum bun

- Îşi atinge Oradea ţintele privind colectarea selectivă a deşeurilor?

- Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor funcţionează destul de bine, iar eu am încredere că oraşul îşi va atinge ţintele. Cert este că noi vom verifica acest aspect şi, în cazul unor deficienţe, se va aplica legea.

- Care este situaţia gropilor de gunoi de la nivelul judeţului? Câte funcţionează în regim autorizat? Mai există clandestine?

- Oradea are depozit ecologic autorizat. Depozitele de la Salonta şi Valea lui Mihai sunt autorizate, dar nu sunt ecologice. La restul depozitelor activitatea este sistată.

- În vară, OMV Petrom a fost amendată pentru scăpări de poluanţi în Barcău. Care e situaţia acum în zonă?

- După două sancţiuni aplicate anul trecut, în cuantum total de 100.000 lei, compania OMV Petrom a ajuns la concluzia că este necesară o retehnologizare majoră a staţiei de epurare.