Una dintre bătăliile lungului război pe care l-au dus fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, şi firma Selina se încheie la un an şi jumătate după ce judeţul are o conducere nouă.

Condiţiile "păcii" le-au stabilit însă judecătorii şi inspectorii Curţii de Conturi. Primii au decis că, întrucât CJ a plătit cu întârziere de doi ani serviciile de deszăpezire prestate de firmă, instituţia trebuie să-i achite acesteia şi penalităţi. Pentru că nu s-a conformat de bunăvoie, iar Selina a apelat la un executor judecătoresc, Consiliul a trebuit să achite şi serviciile acestuia. Una peste alta, dacă în 2010 facturile totalizau 1,2 milioane lei, CJ a ajuns să plătească în 2013 încă 130.000 lei în plus. O parte din sumă e imputată acum de inspectorii de conturi persoanelor vinovate, pe care actualii şefi ai instituţiei trebuie să-i găsească, deşi cu toţii ştiu că responsabil a fost chiar Ţîrle.

Facturi la seif

În noiembrie 2008, la câteva luni după instalare, preşedintele CJ Radu Ţîrle semna cu reprezentanţii Selinei un contract pentru deszăpezirea pe sezonul 2008-2009 în valoare estimată de 2,6 milioane lei. În primăvara anului următor, pe 8 aprilie, firma emitea către Consiliu o factură de 439.221 lei, iar în vară, pe 29 iulie, încă una, de 832.558 lei.

Cum între timp Ţîrle şi patronul Selinei, Beniamin Rus, au ajuns să se certe pe contractul pentru transformarea fostei Garnizoane în sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, preşedintele CJ a luat facturile şi le-a pus la sertar, fără a face demersuri nici pentru achitarea lor, nici pentru a justifica refuzul plăţii.

03 Voloseniuc.jpgAni întregi, Selina a acuzat că este persecutată, iar Ţîrle că firma ar fi vrut bani nemunciţi. Abia în campania pentru alegerile locale din 2012, vicele CJ Dumitru Voloşeniuc (foto) l-a indicat ca vinovat pe fostul său coleg de partid, trecut între timp la PDL, dezvăluind că "facturile au stat ascunse în seiful lui Ţîrle" pentru a ţine în şah Selina.

Încasare cu portărei

Ce s-a întâmplat în perioada 2009-2012 n-a spus, însă, niciodată, nimeni. Doar BIHOREANUL a aflat, recent, că oalele sparte ar putea fi plătite de subalternii fostului preşedinte. Motivul? Selina a dat CJ în judecată, a câştigat, a obţinut inclusiv penalităţi, iar Curtea de Conturi cere acum ca o parte din banii achitaţi în plus să fie imputaţi celui vinovat de prejudiciu.

Şirul proceselor a început în 2010, când Selina s-a adresat Tribunalului Bihor cerând plata pentru prima factură, cea de 439.221 lei. Cum instanţa a dat câştig de cauză firmei, CJ a făcut recurs la Curtea de Apel, iar în 2011 aceasta a decis menţinerea sentinţei, plus plata altor 43.992 lei ca penalităţi. Mai departe, întrucât Consiliul n-a plătit de bunăvoie, iar Selina a angajat un executor judecătoresc, acesta a facturat alte 12.055 lei.

Un al doilea proces, pentru plata celeilalte facturi, de 832.558 lei, a fost câştigat tot de Selina, instanţa dispunând ca CJ să achite firmei şi penalităţi de 83.580 lei. De data aceasta, păţită, conducerea instituţiei a achitat sumele voluntar, evitând intervenţia executorului.

Prinde orbul...

Chiar dacă în final CJ a ajuns să dea Selinei nu 1,27 milioane lei, cât însumau cele două facturi, ci 1,41 milioane, povestea ar fi rămas îngropată şi uitată dacă la începutul lui 2013, când au verificat execuţia bugetară a instituţiei pe 2012, Curtea de Conturi n-ar fi stabilit că judeţul a fost păgubit cu banii daţi executorului.

Se poate spune că inspectorii au fost indulgenţi, căci în mod normal şi majorările rezultate din plata cu întârziere a facturilor puteau fi imputate! "Penalităţile de 127.572 lei au fost considerate legal plătite, nu însă şi cei 12.055 lei pentru executarea silită. Ca urmare, s-a dispus identificarea responsabililor şi recuperarea prejudiciului", spune şefa Serviciului Juridic al CJ, Mihaela Roşan.

03 Cornel Popa_1.jpgDeşi, neoficial, angajaţii Consiliului îl arată ca vinovat pe fostul preşedinte Radu Ţîrle, fiindcă acesta a ţinut facturile la sertar, şi tot el le-a plătit numai după ce Selina i-a trimis portăreii pe cap, actualul preşedinte Cornel Popa (foto) a preferat să nu deschidă nicio anchetă administrativă care să stabilească limpede acest lucru. Motivul? "Nu vrea să pară că se războieşte cu Ţîrle", arată un funcţionar.

La amânare

Până una-alta, ca să nici nu se răfuiască cu Ţîrle, dar nici să nu pună la plată funcţionarii de la Direcţia Economică (pe atunci condusă de Smaranda Scridon) care nu s-au îngrijit ca Ţîrle să achite facturile la timp, Popa a dispus contestarea în instanţă a deciziei Curţii de Conturi. Gestul este cumva ridicol: aceiaşi liberali care criticau în campanie prestaţia abuzivă şi netransparentă a lui Ţîrle, odată ajunşi la şefia CJ, nu doar că nu fac nimic pentru a-l trage la răspundere, dar chiar acţionează în instanţă pentru a-l acoperi.

Cert e că deocamdată, judecătorii au respins cererea de suspendare a punerii în executare a deciziei inspectorilor de conturi, iar pe fond procesul va începe abia anul viitor, pe 1 aprilie. Dacă CJ câştigă, scapă de dureri de cap toată lumea: şi fostul preşedinte Radu Ţîrle, şi cel actual, Cornel Popa, şi funcţionarii care ar putea fi scoşi ţapi ispăşitori. Dacă, însă, pierde, atunci să te ţii cum vor arunca răspunderea de la unul la altul şi fostul preşedinte, şi fosta directoare!


ALTĂ "BUCURIE"
Moştenirea Ţîrle

După ce a împărţit deszăpezirea judeţului pe cinci sectoare, invocând, pe bună dreptate, stimularea competiţiei, iar Selina a câştigat licitaţiile pentru trei dintre ele, în decembrie 2010 Radu Ţîrle a dispus rezilierea contractului cu această firmă pentru sectorul Oradea, ce cuprindea 200 kilometri de drumuri judeţene. Motivul? "Primăriile, transportatorii şi Poliţia Rutieră au reclamat neefectuarea lucrărilor", argumenta Ţîrle. Rezilierea contractului a avut loc după o verificare fulger făcută în teren de către o comisie formată din şefa de cabinet a lui Ţîrle, Camelia Indrei, o angajată a Direcţiei Tehnice şi... un şofer.

Selina a acţionat Consiliul în instanţă, iar în iunie 2013 Tribunalul Bihor a confirmat că "rezilierea a fost abuzivă", fără a stabili însă despăgubiri în beneficiul firmei. Problema e că, în baza sentinţei, firma le poate cere oricând, printr-un nou proces, ceea ce ar complica situaţia, fiindcă CJ nu poate plăti de două ori acelaşi serviciu. Între timp, deszăpezirea pe sectorul Oradea a fost făcută de o firmă patronată de Traian Bodea, preşedinte al PC Bihor, cu care nimeni n-a mai fost la fel de intransigent, chit că, din lipsă de utilaje, acesta a dat în subantrepriză o parte din lucrări.