Război electoral între foştii alianţi USL din Bihor. Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, l-a acuzat public, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, liberalul Daniel Negrean, că a implicat şcolile orădene în campanie electorală.

"Cred că a fost campanie"

"Am primit ieri (n.r. vineri) un mail că un anumit şef de instituţie solicita instituţiilor din subordine să trimită câte o clasă de elevi la o manifestarea organizată de instituţia respectivă împreună cu o doamnă deputat. Asta nu cred că nu intră la acţiunea activităţi politice", a spus Mang, recunoscând apoi, întrebat de jurnalişti, că se referă la şeful IŞJ Bihor şi la deputatul Florica Cherecheş. Vineri, pe Corso-ul orădean, în organizarea lui Cherecheş, a avut loc a doua ediţie a unui festival dedicat Zilei Europei, în care 33 de şcoli orădene s-au implicat prin prezentarea ţărilor europene, cu simboluri şi caracteristici.

Şeful PSD susţine că n-ar fi avut nimic împotriva festivalului dacă ar fi fost organizat fie doar de deputatul Cherecheş, fie de Inspectoratul Şcolar. "Când cele două se amestecă, doamna deputat fiind un om politic, eu cred că a fost campanie", a declarat Mang.

Liderul pesediştilor a mai spus că a discutat şi cu Negrean şi cu Cherecheş despre situaţie, ambii spunându-i că n-au dorit să facă o acţiune politică. "A fost un moment neinspirat, aş zice eu şi cred că se putea organiza acest eveniment la a doua ediţie fie fără implicarea instituţiilor de stat, mai ales că nu este voie ca IŞJ să facă politică, fie fără implicarea doamnei deputat", a mai spus Mang. Acesta a fost completat şi de viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, care a spus că ce s-a întâmplat "este un lucru foarte grav" şi că Cherecheş ar fi trebuit să organizeze festivalul printr-un ONG, nu în nume propriu.

"O prostie!"

Contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general a respins acuzele că ar fi făcut campanie electorală printre elevi. "Este o prostie (n.r. această acuză). I-am explicat şi domnului Mang că este o iniţiativă de mai multă vreme şi că n-are nicio legătură cu politica. Niciun politician nu a purtat discuţii acolo, nici doamna Cherecheş nu a ţinut vreun discurs, nu a fost niciun element electoral", a declarat Negrean sâmbătă.

În plus, inspectorul şcolar susţine că mail-ul la care face referire Mang nici nu este semnat de el, ci de inspectorul responsabil de proiect, Florin Negruţiu, şi că IŞJ are mai multe proiecte şi cu alţi parlamentari. "Iar eu săptămâna viitoare voi merge la un eveniment al doamnei Andronescu (n.r. Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educaţiei). Şi acolo voi face campanie?", a mai spus Negrean.

Acelaşi punct de vedere îl are şi iniţiatoarea festivalului, deputatul Florica Cherecheş. "Este un eveniment educativ, pe care l-am organizat şi anul trecut, şi nu pot să neg că sunt deputat. Am împărţit doar pliante despre instituţiile Uniunii Europene, fără niciun însemn, nu a fost niciun discurs politic, nimic electoral", a declarat Cherecheş pentru BIHOREANUL.

Citeşte cum s-a desfăşurat festivalul în articolul "Ziua Europei, sărbătorită de elevii orădeni în stradă (FOTO/VIDEO)"