Inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Virgil Blage, a transmis un mesaj vehement pentru directorii de şcoli: rezultatele slabe ale elevilor la examenele naţionale reprezintă eşecul lor şi trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, şeful IŞJ Bihor a făcut o scurtă analiză a rezultatelor obţinute de elevii bihoreni la Evaluarea Naţională. Blage a promis că directorii de şcoli care nu şi-au făcut treaba nu vor mai fi în funcţie din 1 septembrie.

"Eu cred în copii"

După soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului de Evaluare Naţională în Bihor este de 75,1%, cu 0,1% mai mare decât înainte de contestaţii. Din totalul candidaţilor prezenţi, 3.529 au promovat, iar 1.171 au obţinut note sub 5.

Potrivit lui Blage, 510 elevi bihoreni au medii între 5 şi 5,99, un număr de 666 au medii între 6 şi 6,99, 896 între 7 şi 7,99, iar 922 între 8 şi 8,99. Note mai mari au luat cei 521 de elevi cu medii între 9 şi 9,99, respectiv cei 14 zecişti (cu doi mai mulţi decât înainte de contestaţii).

"Chiar dacă procentul de promovare e peste media naţională, cu puţin, mă declar nemulţumit şi îngrijorat de numărul mare de elevi care s-au pierdut: 1.171 au medii sub 5, 603 au fost absenţi şi 434 nu au fost înscrişi la Evaluarea Naţională. În total, 2.208 elevi, reprezentând 38% din totalul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasa a VIII-a. Procentul e mare şi reflectă calitatea educaţiei", a declarat Blage.

Acesta a spus că cel mai deranjat este de numărul mare al elevilor care n-au obţinut media 5, în contextul în care cei care nici nu s-au înscris şi-au asumat, cel mai probabil, drumul şcolilor profesionale. "Aceştia au spus probabil noi atât vrem, atât putem. Dar cei care s-au înscris la Evaluarea Naţională şi nu au luat 5, cei 1.171, mă deranjează cel mai mult", a spus şeful IŞJ Bihor. "Eu cred în copii, în inteligenţa lor, dar am îndoieli în felul în care ea e gestionată", a completat el.

"Hârtii au toţi, rezultate mai puţini"

Blage a înşirat şi vinovaţii pentru eşecul acestor elevi: "Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar şi directorii de şcoli".

Cum, potrivit Legii Educaţiei, calitatea actului educaţional este în responsabilitatea directorilor, care trebuie să verifice dacă profesorii îşi fac sau nu treaba, este lesne de înţeles de ce şeful IŞJ Bihor se concentrează acum pe aceştia şi promite că le va verifica temeinic activitatea.

Mai cu seamă că, spune el, în evidenţele IŞJ aproape toţi au calificativul "foarte bine", la cea mai recentă evaluare, ei fiind anual verificaţi. "Avem un corp de directori atât de bun, că nu înţeleg de ce sunt aceste rezultate atât de slabe", a declarat Blage.

Răspunsul l-a oferit tot el: verificarea directorilor se face formal. "Până acum, erau evaluate hârtiile, iar hârtiile le au toţi. Rezultate, mai puţini", a spus Blage. Altfel spus, directorii de şcoli fac treabă bună pe hârtie, în timp ce profesorii sunt tot mai superficiali, iar elevii învaţă tot mai puţin.

Şeful IŞJ Bihor a spus că acum va face o analiză pe fiecare unitate de învăţământ din Bihor, pentru a vedea care sunt şcolile unde au fost cele mai slabe rezultate la Evaluarea Naţională, iar acei directori riscă să-şi piardă funcţiile. "A venit momentul să îşi asume responsabilitatea pentru rezultatele obţinute. Se vor supăra, dar o să le treacă. N-am venit în Inspectoratul Şcolar ca să stau ca o legumă", a declarat inspectorul şcolar general.

Blage a mai spus că nu doar el este nemulţumit de activitatea directorilor, ci şi autorităţile locale: "Am avut o discuţie cu primarul din Roşia şi vă citez ce mi-a spus, dezamăgit: Se face mai multă politică decât şcoală. Sindicaliştii doar solicită drepturi şi facilităţi, dar nu sunt preocupați de deprofesionalizarea cadrelor didactice".