Într-o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Alin Novac Iuhas, a admis că notele absolvenţilor de liceu nu-l mulţumesc. După cum se ştie, doar 58% dintre elevii bihoreni au promovat Bacalaureatul, în timp ce la Evaluarea Naţională procentul a fost ceva mai mare, de 72%.

"Mi-aş fi dorit procentaj mai bun atât la Evaluarea Naţională cât şi la Bacalaureat. Aceasta este realitatea. (...) E un procent mic, nu mă mulţumeşte", a declarat Novac Iuhas, marţi, într-o conferinţă de presă.

Măsuri pentru mai bine

Şeful IŞJ Bihor a precizat că a stabilit deja un set de măsuri ce vor fi aplicate în toate liceele din judeţ, pentru ca anul viitor elevii să ia note mai mari. "Am stabilit trei direcţii clare. Una este o monitorizare foarte bună în principal la şcolile care au un procent scăzut de promovare, să crească numărul de inspecţii la casă, inspecţii pe care le vom face cu rol de îndrumare, coordonare. O altă direcţie este un program remedial, adică un număr mai mare de ore suplimentare, să motivăm candidatul să participe la aceste examen. Şi o permanentă legătură cu părinţii, astfel încât fiecare părinte să fie informat corect şi la timp. Dacă aceste trei direcţii vor fi îndeplinite, cu siguranţă acest procent (n.r. de promovare) va creşte", a declarat Alin Novac Iuhas.

Pentru o mai bună legătură cu părinţii, şeful IŞJ Bihor a dezvăluit că are în plan să introducă un catalog online judeţean, care să nu prevadă niciun cost pentru părinţi. Novac Iuhas s-a ferit să ofere prea multe detalii, precizând doar că proiectul este "în stadiu de discuţii avansate", iar dacă se concretizează părinţii ar urma să primească SMS şi mail cu fiecare notă sau absenţă a copilului lor.

Şcoli la puricat

Şeful IŞJ Bihor a mai spus că nu exclude ca directorii şcolilor cu rezultate slabe să fie evaluaţi, ceea ce ar putea duce la schimbarea lor. Licee cu rezultate slabe sunt cel din Cadea, unde nici unul din cei cinci absolvenţi nu au promovat Bacalaureatul, Colegiul Andrei Şaguna Oradea, tot cu rata de promovare 0, Liceul din Bratca (11%) ori din Suplacul de Barcău (8%). La polul opus, şcolile cu cele mai bune rezultate sunt Liceul Emanuel Oradea (rată de promovare 100%), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (99%), Liceul Betel Oradea (98%), Colegiul Naţional Mihai Eminescu (97%) şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (91%).

Întrebat cum îşi explică numărul mare de absolvenţi de liceu care nici nu s-au înscris la Bacalaureat, mai precis 40% dintre elevii bihoreni care au terminat clasa a XII-a, Novac Iuhas a spus că a cerut verificări punctuale. "Am emis ordine de serviciu şi verificăm punctual în unităţile de învăţământ această situaţie. Pentru mulţi dintre elevi nu reprezintă o prioritate obţinerea diplomei de Bacalaureat, mulţi se gândesc la intrarea pe piaţa muncii sau la studii postliceale. Lor li se adaugă şi cei care pleacă în străinătate", a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Pe de altă parte, Novac Iuhas a precizat că IŞJ nu a avut nicio problemă în organizarea examenelor naţionale, iar nicio sesizare n-a fost făcută vizavi de presupuse sincope. Mai în glumă, mai în serios, şeful IŞJ Bihor a precizat că se bucură că în acest an au fost doar 15 elevi eliminaţi de la Bac, un număr semnificativ mai mic decât anul trecut, când peste 100 de elevi au fost eliminaţi numai la Colegiul Unirea din Ştei, după ce s-a depistat că au copiat în masă.