Întins pe luni de zile, războiul dintre Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu pare că s-a încheiat. De când au fost obligate să împartă o clădire de pe strada Stănişoarei - imobil ce înainte aparţinea şcolii maghiare, dar acum e în administrarea şcolii româneşti - între cele două şcoli au existat, într-un mod voalat sau nu, diferite animozităţi.

Dacă la început cele două şcoli se certau pentru că ambele doreau să-şi pună plăcuţa unităţii de învăţământ pe clădirea imobilului, în ultima lună, aşa cum BIHOREANUL a arătat în exclusivitate, scandalul a ajuns până acolo încât toaleta din clădire a fost împărţită în două de directoarea maghiară, Pasztor Gabriella, care a cerut femeii de serviciu să lase în baia "maghiară" doar elevii din această etnie şi, de asemenea, doar aici să facă curăţenie.

Şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile unei inspecţii realizate la clădirea de pe Stănişoarei. Inspectorii au constatat că, într-adevăr, în şcoală lucrau femei de serviciu de la ambele unităţi. De asemenea, în timpul controlului s-a depistat că în curtea imobilului erau depozitate diferite obiecte de mobilier care puneau în pericol siguranţa elevilor, dar şi că sala de mese în care mâncau elevii maghiari nu îndeplinea condiţiile igienico-sanitare.

În urma inspecţiei, s-a dispus ca sala de mese să nu mai funcţioneze, elevii luând acum masa la cantina Direcţiei de Sport şi Tineret de pe strada Mihai Eminescu, ca mobila din curtea şcolii să dispară, dar şi ca în clădire să lucreze o singură femeie de serviciu, cea a şcolii care administrează imobilul, adică a Colegiului Eminescu. Totuşi, femeia de serviciu de la şcoala maghiară a rămas să lucreze în clădire, fiind persoana autorizată să administreze centrala termică a imobilului.

Inspectorul-şef a sugerat că vinovată pentru situaţia creată e directoarea maghiară, Pasztor Gabriella. "A existat un orgoliu al doamnei directoare de la Szacsvay Imre de a se agăţa de acea clădire. Nu a respectat faptul că, din punct de vedere administrativ, acea clădire e a Colegiului Eminescu", a declarat Negrean.

Şeful IŞJ Bihor a mai spus că astfel de probleme pot fi evitate simplu: şcolile să-şi propună în planurile de şcolarizare atâtea clase câte săli au. "Şcolile sunt într-o competiţie să atragă cât mai mulţi elevi, dar nu poţi dacă nu ai spaţii", a precizat Daniel Negrean. Iar în timp ce unele şcoli au prea mulţi elevi şi prea puţine săli, alte şcoli stau cu clasele goale. Un exemplu e Colegiul Ady Endre, care mai umple în prezent doar aproximativ 60% din sălile de clasă.

Află ce i-a cerut directoarea de la "Szacsvay Imre" femeii de serviciu din articolul "Şovinism pe budă"