Săptămâna trecută, peste 20 de părinţi ai unor elevi de la Şcoala generală din Lăzăreni au năvălit la Inspectoratul Şcolar, cerând demisia directoarei, dar şi să nu se comaseze şcoala cu o altă unitate de învăţământ din acelaşi sat. Şcoala în cauză a fost înfiinţată de Fundaţia Caleb exclusiv pentru elevii romi, însă acum fundaţia a anunţat că nu îşi mai permite să educe copiii. Astfel, a cerut IŞJ să preia unitatea de învăţământ în sistemul naţional de stat.

Pentru că are doar elevi romi, Inspectoratul Şcolar e obligat să o comaseze cu o altă şcoală, întrucât există un ordin al ministrului educaţiei care prevede desegregarea şi integrarea elevilor romi, astfel că s-a luat decizia comasării şcolii Caleb cu şcoala generală din Lăzăreni. Pe de altă parte, părinţii elevilor români au susţinut la Inspectorat că nici măcar părinţii romi nu vor comasarea, arătând o listă semnată de ei în acest sens.

Întrucât săptămâna trecută, când părinţii au fost la inspectorat, şeful IŞJ Bihor, Dorel Luca, era plecat la Bucureşti, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat că elevii nu vor fi comasaţi dacă toţi părinţii se opun. "Nu poţi să-i aduci cu forţa dacă nu vor. Dacă asta doreşte comunitatea, şi cea română, şi cea romă, şi aşa vrea şi Consiliul Local, nu o să-i certăm", a spus Luca.

Totuşi, până să ia o decizie clară, inspectorul a solicitat Fundaţiei Ruhama, specializate în integrarea romilor în societate, să afle dacă într-adevăr dorinţa părinţilor romi e ca elevii să rămână la şcoala lor. "Eu suspectez că cei români i-au pus să semneze, fără să ştie exact ce semnează", a declarat inspectorul general.

Luca a mai spus că, deşi părinţii nu acceptă, comasarea ar fi în interesul tuturor elevilor. Asta pentru că atât elevii romi, cât şi cei români, învaţă în clase simultane, adică împreună, indiferent de vârstă, pentru că sunt prea puţini. Dacă i-ar aduna, ar fi mai mulţi şi s-ar putea realiza clase independente.

Întrebat de BIHOREANUL cum comentează acuza unei mămici care susţine că directoarea şcolii din Lăzăreni, Rodica Pojoca, i-a spus fiicei sale de clasa I că "mersul pe jos face piciorul frumos", când micuţa s-a plâns că microbuzul şcolar nu o transportă la şcoală, Luca a răspuns că "nu-i corect să facă astfel de afirmaţii". "E un mini-război acolo între părinţi şi directoare, dar nu poţi să schimbi un director decât pentru abateri grave", a spus inspectorul.

Cerându-i-se, însă, să spună dacă atitudinea deplasată a directoarei, precum şi a altor directori de şcoli, poate fi sancţionată în vreun fel, Luca s-a codit şi a răspuns că "fiecare om are limita lui". "Sigur că n-ar trebui, dar fiecare îşi mai iese din pepeni", a spus inspectorul.

Citeşte mai multe despre nemulţumirile părinţilor din Lăzăreni în articolul "Părinţii elevilor din Lăzăreni cer demisia directoarei şcolii, acuzând-o de incompetenţă"