Şeful ITM Bihor, PDL-istul Nicolae Hoduţ, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acuzele primarului Ilie Bolojan cu privire la multele şi desele controale pe care inspectorii de muncă le-ar face cu "dedicaţie" sunt neîntemeiate.

"Firmele care acceptă ca angajaţii să muncească la negru aduc prejudicii şi angajaţilor din Oradea şi, implicit, şi municipalităţii. Primăria ar trebui să colaboreze cu noi, nu să ne acuze, pentru că şi noi, la fel ca şi ei, ne dorim ca banii să rămână aici, în Oradea, şi să fie investiţi pe plan local", a spus Hoduţ.

Atâtea câte trebuie

Şeful ITM nu a dezminţit că subalternii săi fac controale dese la anumite firme în timp ce pe altele nu le controlează deloc, dar susţine că există motive întemeiate, şi anume reclamaţii făcute de angajaţi. "Este adevărat că am făcut şi câte şase controale la unele firme, iar la altele nu am făcut deloc controale, dar asta pentru că am primit sesizări de la angajaţi, şi nu pentru că am vrut noi", a spus Hoduţ.

Şeful ITM Bihor a mai spus că, la fel ca reprezentanţii municipalităţii, şi ITM îşi doreşte ca în Oradea să vină cât mai mulţi investitori, dar cu condiţia ca aceştia să respecte legislaţia din România.

Reacţia lui Nicolae Hoduţ vine la 11 zile după ce primarul Ilie Bolojan spunea că mai mulţi investitori s-au plâns că ITM, Garda Financiară, Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Regională Vamală şi Serviciul de Imigrări fac controale abuzive şi le sugerează angajatorilor că pot scăpa de ele "în anumite condiţii", sugerând astfel că reprezentanţii acestor instituţii renunţă la "intransigenţă" în schimbul unor "atenţii".

ITM a fost acuzat că face controale abuzive şi de patronatele din Bihor, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Dan Octavian, afirmând că instituţia "şi-a făcut o regulă din a hărţui agenţii economici bihoreni şi din cultivarea unui climat de intimidare în relaţia cu mediul economic".

Amenzi şi controale

În altă ordine de idei, tot marţi, şeful ITM a prezentat şi bilanţul activităţii instituţiei pe ultimele nouă luni.

Potrivit spuselor lui Hoduţ, ITM Bihor a făcut 3.334 de controale pe linia relaţiilor de muncă şi a dat 2.757 de amenzi (însumând 5,8 milioane lei), din care 358 pentru muncă "la negru" (fiind depistate 1.166 de persoane angajate fără forme legale, cele mai multe în industria uşoară, confecţii şi alimentaţie publică).

Pe linia serviciului sănătate şi securitate în muncă, ITM Bihor a făcut 1.256 de controale la 1.053 de agenţi economici, împărţind 1.728 de amenzi, în cuantum de 1,44 milioane lei.

Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2011 s-au înregistrat 53 de accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă, din care cinci accidente mortale.