Primele convoaie militare care aduc tehnică militară, printre care transportoare blindate Stryker, în ţara noastră, au ajuns vineri dimineaţă la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. Cu această ocazie, în România a ajuns şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi a dat asigurări că "Suntem pregătiţi să apărăm România".

Potrivit Digi24.ro, care redă pe larg filmul evenimentelor, alături de Jens Stoltenberg a venit în România şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Stoltenberg şi Iohannis au susţinut declaraţii de presă la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

„România nu este singură”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că "NATO este o alianţă unită pentru a descuraja agresiunea şi pentru a proteja pacea".

"România nu este singură. Avioane de luptă din Germania şi Italia se află aici pentru a proteja toţi aliaţii şi pentru a ajuta să menţinem cerul dumneavoastră sigur", a spus Stoltenberg, conform sursei citate, adăugând că numărul total al soldaţilor americani de la această bază este de aproape 2.000.

"Putem deplasa mai multe trupe într-un timp scurt. (...) Misiunea noastră este să protejăm pacea", a mai spus el.

Șeful NATO a avut şi un mesaj direct către Moscova: "Cerem Rusiei să detensioneze situaţia şi să se angajeze în dialog cu NATO". 

În acelaşi timp, Stoltenberg a precizat că prezenţa militarilor americani în România reprezintă "un răspuns defensiv şi necesar", iar NATO este pregătită să apere România.

„Un parteneriat mai important ca oricând”

Cu același prilej, președintele României, Klaus Iohannis, cel care l-a invitat pe șeful NATO în țara noastră, a declarat că prezenţa acestuia "dă dovadă de solidaritate".

"Traversăm fără îndoială cea mai gravă criză de după cortina de fier", a spus Iohannis, cu trimitere la "deteriorarea situaţiei în apropierea flancului estic al Alianţei" şi adăugând că "strategia de intimidare a Rusiei este evidentă".

"În această perioadă extrem de complicată, unitatea transatlantică este esenţială, iar parteneriatul dintre NATO şi UE este mai important ca oricând", a subliniat Iohannis.

Între altele, preşedintele României a mai spus că, "dincolo de mesajul puternic de solidaritate al NATO, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre obiective strategice pentu acest an: pregătirile summitului NATO de la Madrid din UE, viziunea României privind noul concept strategic al NATO".

De asemenea, "România e decisă să îşi menţină angajamentele asumate de alocare a 2% din PIB pentru securitatea naţională".

Primele convoaie militare au ajuns

Primele convoaie militare au ajuns în România zilele acestea, intrând în țară prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, iar la Baza Militară Kogălniceanu, din Constanţa, în cursul zilei de vineri.

Primul convoi - o coloană de aproximativ 18 trailere - a ajuns în cursul dimineţii, iar un al doilea este pe drum (de la Nădlac) şi se estimează că va ajunge la Mihail Kogălniceanu vineri seară. De asemenea, în cursul nopţii, la vama Nădlac a ajuns şi un al treilea convoi.

"Cele trei convoaie, formate în total din 48 de trailere, aduc tehnică militară, printre care transportoare blindate Stryker", mai arată Digi24.

Convoaiele militare au ajuns în România în contextul tensiunilor cu Rusia. Aşa cum BIHOREANUL a a mai scris, la începutul lunii februarie, preşedintele Joe Biden a aprobat trimiterea de trupe americane – 1.000 de soldaţi - în Europa de Est, inclusiv în România.

Joi, Jens Stoltenberg a declarat că Rusia are de ales între calea diplomatică şi confruntare, subliniind că în al doilea scenariu va plăti un preţ mare. El a vorbit despre întărirea Flancului Estic al NATO, cu referire directă la Polonia şi România, mai arată sursa citată.

Şeful NATO a făcut aceste afirmaţii în cadrul conferinţei de presă comune susţinute la Bruxelles, alături de premierul britanic Boris Johnson. Stoltenberg a declarat că ne aflăm într-un moment "periculos" al crizei de securitate din regiune. 

Iohannis a afirmat că NATO reprezintă cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, ultimele decizii ale SUA şi Franţei de a asigura o prezenţă militară concretă în ţara noastră fiind "un semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euro-atlantice".

De asemenea, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat joi că a transmis Moscovei o scrisoare în numele celor 27 de state membre în legătură cu garanţiile de securitate solicitate de Moscova, dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins demersul colectiv şi a spus că ţara sa vrea răspunsuri individuale din partea statelor asupra interpretării "principiului indivizibilităţii securităţii europene".