Procurorul Ioan Bene, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, a fost suspendat din funcția de conducere, începând cu data de 11 septembrie, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care îl acuză de conduită „necorespunzătoare”. Mai mult decât atât, Bene a fost trimis de CSM în fața unei comisii de specialitate, pentru constatarea unor eventuale probleme psihice.

Informațiile au fost publicate de luju.ro, care face trimitere la documente puternic anonimizate ale CSM, din care nu reies, decât parțial, motivele care au stat la baza unor suspiciuni atât de grave.

Potrivit sursei citate, Secția pentru procurori a CSM a decis, în 10 septembrie, suspendarea din funcția de conducere a șefului Parchetului Salonta, dar și declanșarea procedurii de revocare a lui Ioan Bene din funcția de prim-procuror, precum și „sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.

„Din cuprinsul înscrisurilor rezultă indicii cu privire la exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” de către prim-procurorul Bene, „aspecte care pot pune în discuție revocarea din funcția deținută”, se arată în hotărârea Secției pentru procurori.

Printre deficiențe s-ar număra „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul Parchetului și „comportamentul necorespunzător” față de un prim-procuror și adjunctul acestuia, fiind vorba de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, și de adjuncta sa, Ramona Filip.

Lui Bene i se mai reproșează „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.

Același site dezvăluie că, printr-o altă hotărâre a Secției de procurori, din 28 august a.c., același procuror Ioan Bene este trimis în fața unei comisii de specialitate, pentru constatarea unor eventuale probleme psihice.

Potrivit legii, „în situația în care există indicii că un judecător sau procuror suferă de o boală psihică, la sesizarea președintelui instanței sau a conducătorului parchetului, a colegiului de conducere al instanței sau parchetului ori din oficiu, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecătorului sau procurorului la expertiză medicală de specialitate”. 

Contactat de luju.ro, Bene a confirmat că despre el este vorba, atât în hotărârea din 28 august, cât și în cea din 10 septembrie. Procurorul a refuzat, însă, să intre în detalii. „În acest moment, sunt parte în trei anchete sensibile în curs (inclusiv la structuri specializate). În două dintre ele am calitatea de persoană vătămată, iar în cea de-a treia sunt martor denunțător”, a declarat Bene, refuzând orice alt comentariu.

BIHOREANUL nu a reușit să îl contacteze pe prim-procurorul suspendat din funcție.

Ioan Bene a fost numit prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta pe 1 ianuarie 2024, pe o perioadă de 3 ani. Magistratul are o vechime de 8 ani și 8 luni în funcția de procuror și gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă judecătorie. În acest an s-a înscris la concursul pentru promovarea la Parchetul Bihor.

Vom reveni cu amănunte în măsura în care acestea vor fi disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!