Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, l-a admonestat sever în reuniunea de marţi pe consilierul judeţean liberal Florin Birta, căruia i-a imputat, total nemotivat, "reaua-credinţă".

Acuza a pornit de la faptul că tânărul liberal a propus adoptarea unei Hotărâri prin care Consiliul Judeţean urma să deschidă un proces în justiţie pentru dizolvarea Fundaţiei Române pentru Tineret, ONG înfiinţat în 1990 pe scheletul fostei Uniuni a Tineretului Comunist, care îi şi administrează patrimoniul, în Oradea fiind vorba despre Casa de Cultură a Tineretului din Ioşia şi despre Hotelul Tineretului.

ONG de capul lui

Cum ambele obiective nu doar că sunt în paragină, iar şefii FRT au acceptat drept chiriaşe în cele două spaţii doar firme care au dat "ţepe", ONG-ul a ajuns de câţiva ani cu conturile blocate, iar anul acesta cu datorii neachitate de 270.000 lei la o bancă, o sumă la fel de mare către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi alţi 600.000 lei datorii la Primărie, astfel că ANAF a declanşat scoaterea la vânzare a Hotelului Tineretului, evaluat la 543.000 euro.

Dată fiind "căpuşarea", la iniţiativa CJ a fost constituită în urmă cu un an o comisie de supraveghere şi control a FRT, formată din reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Prefecturii Bihor, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. La finalul unui control, reprezentanţii CJ au propus dizolvarea ONG-ului, mai ales că aceştia nu au acceptat în Consiliul de Administraţie consilierii judeţeni desemnaţi prin vot de aleşii bihorenilor, ceea ce ar fi permis blocarea procedurilor de executare silită.

Reprezentanţii Prefecturii, AJFP şi DJTS au refuzat însă propunerea de dizolvare făcută de cei ai CJ, astfel încât situaţia economică a FRT continuă să se agraveze, iar procedura de executare silită iniţiată de ANAF să continue.

Lecţie de Drept

În această situaţie, consilierul judeţean PNL Florin Birta a propus la reuniunea de marţi ca CJ să deschidă un proces la Tribunalul Bihor pentru dizolvarea FRT pe cale judiciară, dar secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a afirmat că acest lucru nu este posibil.

Pentru că Birta a insistat că CJ este dator măcar să încerce, reacţia preşedintelui Cornel Popa a fost să-l admonesteze şi chiar să-l ridiculizeze, trimiţându-l să ia lecţii de Drept Administrativ de la şefa Serviciului Juridic al CJ. "Domnule coleg, vă rog să lăsaţi reaua-credinţă la o parte. Doamna Roşan (n.r. – Mihaela Roşan, şefa Serviciului Juridic al CJ), vă rog să-l luaţi la o lecţie, iar domnule coleg, după ce aţi terminat cu doamna Roşan, vă aştept la mine la o cafea", a spus Popa.

Ieşirea nervoasă a preşedintelui CJ i-a nedumerit atât pe colegii săi de partid, cât şi pe colaboratorii şi funcţionarii prezenţi în sala unde s-a desfăşurat reuniunea.

Despre modul cum administrează FRT averea fostei UTC citiţi în articolul Casa de bani: Bolojan vrea să ia din mâna "băieţilor deştepţi" Casa şi Hotelul Tineretului