Chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, suspect în dosarul de corupţie deschis de procurorii DNA Oradea, şi-a înaintat demisia din funcţie.

"Persoana şi-a depus miercuri seară raportul de încetare a raporturilor de serviciu la Inspectoratul General al Poliţiei Române, de unde a fost înaintat la Ministerul Afacerilor Interne pentru a fi trimis la Preşedinţie, procedură obligatorie în cazul chestorilor de Poliţie", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, ofiţerul de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Într-o declaraţie dată, miercuri, pentru Ziare.com, noul ministru al Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a afirmat că faptul că şeful Poliţiei Bihor se plimba cu maşina lui Vasile Blaga "este un lucru care nu se potriveşte cu funcţia acestuia" şi că joi va lua o decizie în privinţa chestorului orădean. "Veţi vedea mâine dimineaţă ce se va întâmpla", a spus, miercuri, ministrul.

După cum se ştie, în data de 5 septembrie, la volanul unei maşini aparţinând liderului PNL Vasile Blaga, fost ministru de Interne, Popa a provocat un accident uşor pe centura Braşovului. Blaga l-a pus într-o lumină nefavorabilă pe ofiţer, stârnind şi comentarii critice din partea presei, declarând, luni, în faţa sediului DNA central, unde a fost convocat ca martor, că l-a rugat pe Popa să-i "mişte" din când în când maşina, fiind vorba de un BMW cu motor Diesel.

Renunţarea lui Liviu Popa vine în aceeaşi zi în care chestorul a fost audiat, în calitate de suspect, timp de aproximativ 3 ore, la sediul DNA Oradea, în dosarul în care mai mulţi şefi de poliţii din Bihor - între care şeful Poliţiei Municipiului Beiuş, Remus Indrei, şeful Poliţiei Rurale Beiuş, Dorin Vesa, şeful Postului de Poliţie Pietroasa, Gheorghe Bat, şi şeful postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar - sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii atât la domiciliul lui Liviu Popa, cât şi la biroul acestuia din sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor. Faptele imputate chestorului nu au fost încă făcute publice, şi nici acesta nu a dorit să aducă nicio lămurire de la declanşarea anchetei împotriva sa. De altfel, Popa se află în aceste zile în concediu.

Chestorul Liviu Popa a fost numit la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor în anul 2005, funcţie la care a renunţat în 2009 pentru a prelua conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie, iar apoi, în 2010, conducerea Poliţiei Române. Din 15 mai 2012 ofiţerul a revenit la cârma Poliţiei Bihor, pe care a condus-o până acum.

UPDATE: Şi demisionar, şi nu prea...

Contactat telefonic, Liviu Popa a confirmat pentru Bihon.ro că miercuri seară şi-a dat demisia din funcţia de inspector şef al IPJ Bihor "pentru că nu doreşte să amestece Poliţia în ceea ce i se întâmplă".

Portalul scrie, însă, că joi dimineaţă însă "un număr mai mare de colegi din Poliţia Bihor" l-ar fi convins să revină asupra deciziei. În consecinţă, la Bucureşti ar fi fost trimise două rapoarte, unul de demisie, şi un altul de revenire asupra demisiei.

E de aşteptat ca situaţia ambiguă să fie tranşată de Ministerul de Interne sau IGP în cursul zilei de joi.