Una dintre cele mai contestate instituţii orădene şi, în acelaşi timp, responsabilă de "faţa" oraşului, Poliţia Locală Oradea lucrează la turaţie maximă. Cei 70 de poliţişti din organigramă sunt prea puţini pentru nevoile oraşului, spune directorul Samuel Milian, instalat la conducerea instituţiei în octombrie anul trecut. Chiar şi aşa, numărul proceselor verbale, al notificărilor şi sancţiunilor scrise lunar de poliţişti s-a dublat, iar cel al reclamaţiilor telefonice recepţionate s-a triplat. Semn că era loc de "mai bine"...

"Nu există deschidere"

- În toamnă, aţi câştigat prin concurs conducerea Poliţiei Locale Oradea. De ce v-aţi dorit această funcţie şi ce vă propuneţi să faceţi?

- Am găsit-o ca o oportunitate. Eram consilier la cabinetul primarului, am fost director al Autorităţii Rutiere Bihor şi am zis că este oportun să mă îndrept spre o altă instituţie. Nu am un mandat limitat în timp, teoretic pot să mă pensionez de la Poliţia Locală, dar nu asta îmi doresc. Unul dintre obiectivele mele este să schimb imaginea Poliţiei Locale. Ştiu că percepţia publică este că poliţiştii locali nu-şi fac treaba, dar trebuie să înţelegem că au nişte competenţe clare şi că vorbim de o instituţie care ar trebui să aibă un poliţist la mia de locuitori, şi are 0,25. 

- Şi nu se poate rezolva problema deficitului de personal?

- Se poate, angajând, dar nu există deschidere în acest sens. Administraţia liberală din Oradea a promovat mereu conceptul de oameni puţini şi eficienţă maximă. Asta încercăm şi noi să facem, dar avem nişte limite. În şase luni, de când sunt eu aici, de la 1.500 de acte emise lunar, am ajuns la 3.000. S-a dublat activitatea pentru că am impus o monitorizare mai atentă a poliţiştilor şi o planificare diferită a muncii. Un exemplu: acum avem şefi de tură, ceea ce înainte nu aveam. 

Orădenii, indisciplinaţi la parcare

- Ce reclamă orădenii cel mai des Poliţiei Locale? 

- Probleme cu locurile de parcare la domiciliu şi maşini oprite neregulamentar. Am început să avem o colaborare cu cetăţenii şi pe problema deşeurilor, ne sesizează depozitările ilegale. Numai în ultima lună am avut 10 asemenea situaţii, în care am cerut imaginile de pe camerele video de la Poliţia Municipiului, am căutat vinovaţii şi i-am sancţionat. În medie, avem 90 de reclamaţii telefonice zilnic. Când am venit în instituţie, erau 30 pe zi, dar dispeceratul funcţiona hibrid, şi la sediul Poliţiei Locale, şi la Poliţia Municipiului. L-am mutat aici, s-a triplat numărul de apeluri şi nu mai avem reclamaţii că la Poliţia Locală nu răspunde nimeni.

- Totuşi, oamenii se plâng în continuare că Poliţia Locală nu sancţionează rapid ocuparea abuzivă a locurilor de parcare...

- Zilnic, la ora 16.30, când oamenii ajung acasă, avem câte 10 reclamaţii, dar doar patru echipaje în oraş. N-avem cum să ajungem la toţi rapid. 

- Să înţelegem că şoferii orădeni nu sunt disciplinaţi? 

- Când vine vorba de opriri şi parcări, nu. Vor să meargă cu maşina până pe terasă, parcă ar vrea să fie drive-through. Lunar ridicăm aproximativ 120 de maşini. 

- O nouă problemă sunt trotinetele electrice. Ce faceţi pentru a evita accidentele sau incidentele cu aceste vehicule?

- Toată lumea aşteaptă de la Poliţia Locală soluţii, dar există şi Poliţia Rutieră. Eu aş încuraja mersul cu trotineta în oraş, pentru că, chiar dacă interzicem firmele de închirieri, oamenii îşi vor cumpăra propriile trotinete. Dar este nevoie de un control mai strict şi, astfel, să facem şi educaţie.  

"O să avem străzile pline de saci"

- Poliţiştii locali însoţesc patrula mixtă a Primăriei în controalele privind modul în care orădenii aruncă gunoaiele. Câte controale se termină cu amenzi?

- Dăm cam 4-5 sancţiuni pe zi, dar majoritatea sunt avertismente, nu amenzi. Unii oameni înţeleg ce au greşit şi rezolvă problema pe loc sau, fără comentarii, îşi duc gunoiul în curte.  Avem nevoie de mai multă informare, aş pune la fiecare colţ o reclamă cu ce înseamnă colectarea separată, oamenilor să le fie clare regulile şi să se autodisciplineze. Am locuit şase ani în Austria, unde nu-mi era teamă de poliţie când aruncam gunoaiele, ci de vecini, pentru că ştiau regulile şi îmi băteau obrazul dacă greşeam. Aşa ar trebui să ajungem şi noi. 

- În urmă cu mai bine de 10 ani, o măsură simplă a dus la îmbunătăţirea curăţeniei în oraş: oricine era prins că arunca un chiştoc de ţigară pe stradă era amendat cu 500 lei. Se mai aplică această sancţiune? 

- Se aplică, dar nu prea mai avem cui, doar câteodată unor taximetrişti. În Oradea nu avem probleme cu curăţenia stradală, ci cu depozitările ilegale. Am prins două persoane aruncând gunoaie şi în zona de lângă Fan Courier (n.r. Calea Clujului), unde recent Primăria a curăţat o suprafaţă foarte mare de gunoaie, plătind sume considerabile pentru asta. Avem camere video mobile prin oraş, sunt zone pe care le monitorizăm atent. Dar, din nou, despre deficitul de personal: putem avea 10 camere, dacă nu avem şi poliţişti care să se uite la ele non-stop.

- Cum apreciaţi curăţenia oraşului? Este Oradea un oraş întreţinut? 

- Am umblat mult în lume şi, comparativ cu alte oraşe da, Oradea stă bine, mai ales la salubrizare stradală. Dar aş îmbunătăţi lucrurile la colectarea deşeurilor de la populaţie. Cel puţin în zona centrală, aş face tomberoanele obligatorii pentru toate deşeurile, nu sacii. O să ajungem cu străzile pline de saci cu gunoaie. 

"Suntem atenţi la lucrurile mărunte"

- În noiembrie, Poliţia Locală a amendat un orădean pentru vătămarea rădăcinilor unui arbore (deconspirat de BIHOREANUL), fiind pentru prima oară când instituţia a anunţat o asemenea sancţiune. A fost o întâmplare sau chiar urmăriţi şi aceste fapte?

- Nu avem o aşa numită "to do list", dar recunosc că sunt atent la tot ce se scrie în presă şi este în competenţa noastră. Am mai avut şi alte cazuri de vătămări ale arborilor. De exemplu, am observat la un nuc din faţa unei case urme de petrol şi i-am cerut persoanei care locuia acolo să fie atentă, că pare că cineva vrea să omoare nucul, şi apoi alte urme n-au mai apărut. Pe bulevardul Nufărul, cineva tot arunca sare la rădăcinile unui tei, am montat o cameră video în zonă şi nu s-a mai întâmplat nimic. Suntem atenţi la lucrurile mărunte, pentru că aşa faci fapte mari. 

- Orădenii au sarcina întreţinerii terenurilor din jurul caselor sau blocurilor în care locuiesc. Ce aţi constatat, se achită de această obligaţie?

- Da, în multe zone din oraş. Colegii împart somaţii acolo unde constată că nu se întâmplă asta şi oamenii se cam conformează.

- Cum se poate rezolva problema cerşetorilor din oraş?

- Prin implicarea tuturor instituţiilor care au abilităţi: Poliţia Municipiului, Jandarmerie, Ambulanţă. Noi nu prea avem ce face cu ei, îi ducem la adăpost, de unde apoi pleacă. În schimb, când găsim copii la cerşit, anunţăm Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, care ia măsuri. Am propus decăderea din drepturile părinteşti, pentru că sunt copii care nu beneficiază de o îngrijire corectă. 

- Spuneaţi că aţi locuit o vreme şi în Austria. Ce obiceiuri sau reguli de acolo le-aţi vrea implementate şi în Oradea?

- Modul de gândire al oamenilor, felul în care se raportează la bunul public ca la bunul lor privat. Dacă am face asta, n-am mai arunca deşeuri pe jos, n-am mai fugi când am lovi un indicator şi am colecta selectiv deşeurile, înţelegând că altfel ni se va întoarce cheltuiala oraşului în impozite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!